Marieke Vervoort doorbreekt taboe: “Er is niets sexy aan een pamper”

Marieke Vervoort doorbreekt taboe: “Er is niets sexy aan een pamper”

Foto: Photo News

Rolstoelatlete en Olympisch kampioene Marieke Vervoort (36) wil de taboes rond haar spierziekte doorbreken. In ‘Het Huis’ deelde ze haar pijnlijke spasmes met heel Vlaanderen. Maar ook in ‘Dag Allemaal’ toont ‘Wielemie’ zich deze week van haar meest kwetsbare kant.

Het weekblad pakt uit met een special: vijf stomapatiënten poseren in ondergoed en met hun stoma. Maar een stoma is aan Marieke niet besteed. “Vier keer per dag komt er iemand langs om mij te ‘sonderen’, want zelf plassen lukt niet. Vroeger kon ik nog zelf mijn urine aflaten via een buisje, maar sinds een tweetal jaar zijn mijn handen te verkrampt. Om mijzelf op het toilet te hijsen, ben ik ook niet meer stabiel genoeg. Het risico dat ik val, is te groot geworden. Ook als ‘mijn grote fabriek aan het werken is’, moeten ze mij helpen.”

Hoewel een stoma een oplossing kan zijn, wil Marieke er toch niet van weten. “Omdat ik me dan pas gehandicapt zou voelen. De dokters hebben al eens een ‘suprapubis’ voorgesteld. Dat is ook zo’n zakje, maar dan eentje dat bevestigd wordt aan je dij. Dat zou mij inderdaad een stuk kunnen helpen, maar ik heb in mijn buik al een medicijnpomp. Dus mentaal gezien is het voor mij beter dat ik het bij een sonde en een pamper houd.”

Toch ontkent Marieke niet dat ze het er moeilijk mee heeft. “Er is niets vrouwelijks of sexy aan zo’n pamper, het went maar niet. Ik probeer dat ding zo goed mogelijk weg te moffelen onder mijn slip. Ik let er altijd op dat je er niks van kan zien. Om de intiemste vorm van mijn privacy met verzorgers te delen, heb ik minder moeite. Wanneer je ziek bent, mag je niet preuts zijn. Maar ik probeer het met humor aan te pakken, dat doet al veel. Met grapjes houden we die momenten dus min of meer aangenaam.”

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees