Russische tv blundert met beelden van geheime nucleaire documenten

Russen die de ontmoeting tussen president Vladimir Poetin en enkele topmilitairen in Sotsji volgden op de staatszenders NTV en Kanaal 1 kregen begin deze week per ongeluk beelden te zien van geheime documenten.

De bewuste papieren die de Russische president maandag in zijn handen hield tijdens de meeting kwamen maar enkele seconden in beeld, maar het kwaad was onmiddellijk geschied. Screenshots van de geheime documenten, die nucleaire wapensystemen ‘Status 6’ beschrijven, werden razendsnel verspreid door Russische bloggers en zijn intussen viraal gegaan.

Nucleaire experts bevestigen dat het document over nucleaire torpedo’s gaat, die kunnen worden afgevuurd door onderzeeërs. Op uitvergrote screenshots staat te lezen dat ‘de nucleaire wapensystemen grote zones met radioactieve besmetting veroorzaken indien ze worden gebruikt, wat ze ongeschikt maakt voor een lang militair gebruik’. Toch ‘zal Rusland de nodige maatregelen nemen om zijn nucleaire positie te versterken’, klinkt het nog enkele regels verder.

‘Echt geheim document’

Het Kremlin bevestigt dat het om een echt document gaat en vraagt om alle screenshots te verwijderen. ‘We spreken hier over een geheim document, dat onmiddellijk werd verwijderd uit de televisiebeelden’, zegt de woordvoerder van Poetin, Dmitri Peskov. ‘In de toekomst zullen we er streng op toezien om dit soort situaties te vermijden.’

De persdienst van het Kremlin zal ‘er alles aan doen om dit misverstand uit te klaren’, klinkt het. Het is voorlopig onduidelijk hoe de foutief gemonteerde beelden op de televisiezenders - die door het Kremlin gecontroleerd worden - zijn beland.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees