De app die je veilig thuis brengt

De app die je veilig thuis brengt

Foto: An Nelissen

Een duizendtal Belgen betalen 100 euro per jaar voor een alarmknop op hun gsm waarmee ze bij gevaar met één vingerdruk een bewakingsfirma kunnen waarschuwen. Voor wie zich nog veiliger wil voelen, brengt hetzelfde Vlaamse bedrijf een app op de markt die je vrienden automatisch alarmeert als je na een nachtje stappen niet op tijd thuiskomt.

Zeventig procent van de vrouwen zou zich ’s avonds onveilig voelen op straat. Dat is de conclusie van een onderzoek bij bijna 600 vrouwen door marketingbureau Guido. Bij de jongeren is dat dertig procent. Zeven op tien van hen stuurt doorgaans een sms’je naar vrienden als ze na een avondje uit veilig thuis zijn aangekomen.

Waarom is er dan nog een nieuwe app nodig?

‘Hoe vaak gebeurt het niet dat ze na het thuis komen vergeten om dat berichtje te sturen?’, zegt Frédéric Van Quickenborne van het start-up bedrijf Amicimi. “En dat die vrienden dan ook nalaten om te reageren omdat ze ervan uitgaan dat hij of zij het wel vergeten zal zijn. Om dan pas de dag erna te moeten horen dat er toch iets was gebeurd.”

“Onze nieuwe app, FollowMe, stuurt automatisch een geruststellend berichtje als je vriend of vriendin veilig is thuisgekomen.”

Geeft de alarmknop die jullie dit jaar lanceerden, dan niet voldoende bescherming?

Van Quickenborne: “Van die alarmknop hebben we er sinds april meer dan duizend verkocht in België. Dat cijfer ligt in de lijn van de verwachtingen. De knop, die je bij gevaar rechtstreeks in contact brengt met de centrale van bewakingsfirma Securitas, is in die periode dertig à veertig keer gebruikt. Waarvoor wordt ons niet meegedeeld, al weet ik wel dat het in één geval om verkeersagressie ging en dat de belager kalmeerde nadat hij besefte dat de politie al was gealarmeerd door de knop.”

“Maar heel wat mensen willen zich ook veilig voelen als er nog niets is gebeurd. Voor hen is er de nieuwe app FollowMe, die 2,50 euro per maand kost. Stel dat je na een avondje uit alleen naar huis moet. Met de app stel je zelf je thuisadres in en je vervoermiddel. De app rekent dan zelf uit hoelang je over dat traject doet. Verloopt alles normaal, dan stuurt je gsm na thuiskomst automatisch een berichtje naar de mensen die je voor je vertrok hebt aangeduid. Doe je er beduidend langer over om thuis te arriveren, dan worden je “buddies” daarover ingelicht en wordt hen gevraagd even terug te bellen. Komt er geen antwoord, dan is dat niet pluis en verschijnt een kaartje met daarop de locatie van hun vriend(in) onderweg en de mogelijkheid om mee te luisteren naar de omgevingsgeluiden van waar hij/zij zich bevindt.”

Wat als je er langer over doet om thuis te geraken omdat je onderweg nog iemand tegenkomt of in de file staat?

Van Quickenborne: “Je kan onderweg altijd zelf de trajectduur aanpassen. Valt de internetverbinding onderweg uit of is de batterij van je gsm ondertussen plat, dan worden je buddies daarover ook ingelicht.”

Mikken jullie naast studenten en vrouwen, nog op andere doelgroepen?

Van Quickenborne: “Toch wel. Bij een bevraging van huisartsen uit Sint-Niklaas bleek 56 procent zich wel eens ongerust te voelen als ze ’s nachts een huisbezoek moeten afleggen. Velen vragen zelfs hun partner om na een half uur eens te bellen.”

“Daarnaast kan de app ook handig zijn voor deurwaarders, die nu soms politiebegeleiding vragen om hun werk te kunnen doen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees