Internettips voor jonge kinderen (0-5 jaar)

Internettips voor jonge kinderen (0-5 jaar)

Foto: belga

Opvoeden in digitale tijden is niet makkelijk. Hoe lang mogen kleuters met een tablet spelen? Is tekenfilms kijken op YouTube wel een goed idee? Wij verzamelden een aantal praktische en nuttige tips voor ouders.

Gebruik een kookwekker
Vertel vooraf hoe lang je kind bezig mag zijn met een media-apparaat. Dat kan een aantal afleveringen van een tekenfilmpje zijn, of een bepaalde tijdsduur. Bij dat laatste is het handig om een kookwekker of het alarm op je gsm te gebruiken. Zo is het duidelijk: als het belletje gaat, is het gedaan. Einde discussie.

 

Toon tien keer hetzelfde
Je wordt er hoorndol van: altijd maar dezelfde aflevering van Maya De Bij of Dora. Er zijn zoveel tekenfilms, waarom niet eens iets nieuws? De realiteit is dat jonge kinderen herhaling best fijn vinden. Ze leren structuur herkennen, begrijpen hoe een verhaal zich opbouwt en ontdekken ook steeds nieuwe dingen. Pas als een kind een tekenfilm echt begrijpt, kan het de linken leggen met de echte wereld.

 

Speel samen
Schuif een 3-jarige de Ketnet Junior-app onder de neus, en de kans is groot dat het kind wat doelloos gaat experimenteren. Pas als je uitlegt waar het spelletje van Frits en Frats staat, en hoe ze van boomstam naar boomstam moeten springen, kunnen ze zo’n spelletje deftig spelen. En wordt zo’n app echt nuttig voor hun oog-handcoördinatie.

Hetzelfde geldt voor televisiekijken. Als je naast je kleuter zit tijdens een filmpje, kan het om uitleg vragen, emoties uitleggen, zeggen wie er goed of stout is. Zo komen de voordelen van media veel meer aan bod.

 

Laat ze niet los op YouTube
Op YouTube staan talloze filmpjes voor kinderen. Maar de site zelf is niet kindvriendelijk. Na twee keer doorklikken kunnen kinderen direct op content komen die helemaal niet geschikt is voor hun leeftijd. Ook de reclames tussendoor zijn niet aangepast aan hun leeftijd.

Als je kind naar YouTube kijkt, hou dan dus altijd een oogje in het zeil. Er is sinds dit jaar ook de app YouTube Kids, maar die bestaat enkel in het Engels. Om de kans te verkleinen dat je kind ongeschikte filmpjes ziet, kan je ook internetfilters inbouwen, of gebruik maken van een kinderbrowser zoals MyBee.

 

Bouw vaste momenten in
Routine maakt afspraken makkelijk. Als je kind weet dat het na het eten een filmpje mag kijken, of na school even op de tablet mag spelen, dan is het duidelijk. Zo voorkom je dat je kind constant vraagt om een scherm.

 

Baby’s en peuters: een halfuur per dag
De gezaghebbende Amerikaanse Vereniging van Kinderartsen schreef in 1999 een richtlijn: ‘bij kinderen onder de twee jaar sterk is schermgebruik sterk af te raden’. De risico’s voor het ontwikkelende brein zouden te groot zijn. Maar sindsdien heeft onderzoek meermaals uitgewezen dat een beperkte schermtijd helemaal geen negatieve invloed heeft op baby’s. Alleen mag het geen gewoonte worden. Volgens prof. dr. Patti Valkenburg (Universiteit Amsterdam) is bij kinderen tot twee jaar een halfuur schermtijd per dag een goede richtlijn.

 

Kleuters: voldoende beweging
Kleuters kunnen verknocht zijn aan hun favoriete tekenfilmpjes, en ze kunnen er ook veel uit leren. Op zich is er ook niks mis mee, maar ook hier is evenwicht heel belangrijk. Zorg dat schermtijd niet de hoofdzaak wordt; voldoende beweging en andere spelvormen zijn even belangrijk voor de ontwikkeling. Het is dan ook beter om hen af en toe 10 à 20 minuutjes voor een scherm te zetten, dan een uur aan een stuk.

 

Een verhaaltje voor het slapengaan
Voor een goede nachtrust is een tablet geen goed idee. Spelletjes geven veel prikkels, en het blauwe scherm houdt kinderen wakker. Een smartphone of tablet meegeven naar hun kamer is zeker geen goed idee. Een good old verhaaltje voor het slapengaan werkt nog altijd best.

 

Gebruik de tablet aan tafel
Als kinderen een tablet op hun schoot leggen, gaan ze al snel voorover zitten. Dat is een slechte houding voor de rug. Het is beter om tablets aan tafel te gebruiken, of liggend op de buik.

 

Achtergrond-tv gaat uit
Multitasken bestaat niet, ook niet voor peuters en kleuters. Dus heeft het ook geen nut om tv op de achtergrond te laten spelen. Dat leidt hen alleen maar af als ze bezig zijn met eten of spelen.

 

Deze tips werden bekomen via het Nederlands Jeugd Instituut, prof. dr. Patti Valkenburg en Mediawijs.be.

 

Corrigeer