Internettips voor kinderen (6-12 jaar)

Internettips voor kinderen (6-12 jaar)

Foto: ss

Opvoeden in digitale tijden is niet makkelijk. Vanaf wanneer mag je kind op Facebook? Is een tablet op de slaapkamer een goed idee? Wij verzamelden een aantal praktische en nuttige tips voor ouders.

Ontdek het internet met uw kind
Dit zijn de jaren waarin uw kind op ontdekking gaat in de online wereld, maar ook nog veel waarde hecht aan de mening van mama en papa. Maak daarvan gebruik. Spendeer veel tijd om samen met je kind rond te struinen op Google, YouTube, en sociale media voor kinderen zoals het Ketprofiel. Zo weet je waar je kind mee bezig is, en toon je de juiste weg.

 

Ga al eens samen op Facebook
Verschillende experten in sociale media maken al een Facebook-profiel aan voor hun kind als het in de laatste jaren van de basisschool zit. Ook al mag dat officieel niet voor 13 jaar, en moet je dan liegen over de leeftijd. Maar zo kan je je kind wel leren om te gaan met Facebook. Als puber staan ze daar veel minder voor open.

‘Als je Facebook-vriend bent van je zoon of dochter, kan je zien hoe ze ermee omgaan’, zegt sociaal psychologe dr. Vicky Franssen. ‘Spreek jonge kinderen gerust aan als ze een foute opmerking of een ongepaste foto online zetten. Zo leren ze het tenminste.’

 

Kijk naar de leeftijdsgrenzen
Vooral jongens ontwikkelen vanaf hun vier à vijf jaar een gezonde interesse in geweld. Actiegames en -series zijn bij hen dus heel populair. Hou daarbij zeker rekening met de aanbevolen leeftijdsgrens. Een spel als GTA V bijvoorbeeld is +18, omdat het extreem geweld, zinloze moordpartijen en grof taalgebruik bevat. Hoe cool en spannend ook, jonge kinderen kunnen dit nog niet plaatsen.

 

Laat de tablet beneden
In de lagere school al komt het gezeur: Mag ik een tablet? En een smartphone? Mijn beste vriendin heeft er ook één... Zoiets is een beslissing van de ouders, maar experts raden aan om die schermen niet 24u op 24 beschikbaar te maken. Vooral voor het slapengaan is het geen goed idee om een smartphone of tablet mee te geven naar de kamer, want dan kunnen ze er nog urenlang op zitten en is de controle weg. Gouden tip: leg alle devices ‘s nachts op dezelfde kast beneden. Zelfs de kinderen van Steve Jobs moesten dat doen.

 

Hou de internetgeschiedenis in het oog
Vanaf acht à tien jaar gaan kinderen minder op zoek naar speelgoed, en beginnen ze ‘volwassen trekjes’ te vertonen. Dat zie je ook in hun surfgedrag. Meisjes zoeken naar informatie over kleren, of naar verhalen over romantiek. Maar ze willen dat eigenlijk doen in een beschermde omgeving, en dat is het internet niet.

Zonder hen te wantrouwen als ze surfen, hou je dus best een oogje in het zeil. Door de internetgeschiedenis af en toe te checken, of een filter te installeren. Spreek er gerust over met je kind, zonder hen te ‘betrappen’ op iets. Tot 12 à 14 jaar kan je zo een vertrouwensrelatie opbouwen, waarbij je kind vertelt als het dingen zag op internet die ze liever niet zag.

 

Scherm hen niet af
Evenwicht blijft belangrijk: het is ongezond als kinderen een hele dag voor een scherm zitten, omdat ze dan beweging en andere spelvormen missen. Maak dus goede afspraken, en steek er een soort dagroutine in met vaste mediamomenten.

Toch is het geen goed idee om kinderen van de lagere school af te schermen van tablets, internet en sociale media. Ze komen later sowieso in een wereld terecht waarin dat alomtegenwoordig is. Dus is het beter dat ze er al eens van proeven via iets kindvriendelijk zoals een Ketprofiel, dan ze als puber zomaar in het water te gooien.

 

Leer je kind Googelen
Hoe gefascineerd ze ook zijn door de online wereld, de meeste kinderen zijn verschrikkelijk slecht in Googelen. Een keuze maken tussen al die links, en simpele bronnenkritiek toepassen, is niet natuurlijk aangeboren.

Als je kind vraagt hoe een vulkaan werkt, zoek het dus samen op op Google. Leid hen naar Wikipedia, en toon waar leerrijke afbeeldingen en video’s zitten.

 

Leer wie de echte vrienden zijn
Als je met je kind de sociale media verkent, is één tip belangrijk voor hun privacy: laat hen geen vriend worden met mensen die ze nog nooit in het echt hebben ontmoet. Bij het Ketprofiel is dat sowieso geen optie, bij andere netwerksites zoals Movie Star Planet (waar gewerkt wordt met valse namen) zit daar wel een risico.

 

Doorloop samen de privacy-instellingen
Als je kind een profiel aanmaakt op een sociaal netwerk, doorloop dan samen de privacy-instellingen. Zo weet jij als ouder wat wel en niet openbaar is.

 

Praat over pesten
Vooral in deze leeftijdsgroep is cyberpesten een groot probleem. Raak het onderwerp dan ook af en toe eens aan, tijdens een gesprek in de auto of aan tafel. Er hoeft nog geen concreet probleem te zijn; je kind weet dan gewoon dat het bij mama en papa terecht kan.

 

Deze tips werden bekomen via het Nederlands Jeugd Instituut, prof. dr. Patti Valkenburg, Mediawijs.be, dr. Vicky Franssen en Pedro De Bruyckere.

 

Corrigeer