Internettips voor tieners (13-18 jaar)

Internettips voor tieners (13-18 jaar)

Foto: ss

Opvoeden in digitale tijden is niet makkelijk. Mag de smartphone mee naar bed? Hoe zit dat met gewelddadige computerspelletjes? Wij verzamelden een aantal praktische en nuttige tips voor ouders.

Scherm hen niet af
‘Een 14-jarige zonder Facebook maakt het zichzelf moeilijk’. Dat zegt Ischa, een van de jongeren die meewerkte aan dit project. Vanaf de middelbare school zijn sociale media en internet alomtegenwoordig. Voor huiswerk, voor sociale contacten, om afspraakjes te maken enzoverder.

Volgens experts is het een slecht idee om hen daarvan weg te houden. ‘Sociale media en internet maken deel uit van deze generatie. Als je hen dat ontzegt, maak je hen sociaal gehandicapt’, zegt sociaal psychologe dr. Vicky Franssen.

 

Gun hen privacy
Er is één groot verschil tussen lagere en middelbare school: kinderen moet je begeleiden, pubers laat je los. Het maakt deel uit van hun persoonlijke ontwikkeling. Zeker vanaf 15 jaar is het geen goed idee om alles in de gaten te houden, en de browsegeschiedenis constant te checken. Ze ervaren dat als confronterend, en het komt de vertrouwensrelatie ouder-kind niet ten goede. Bovendien zijn ze slim genoeg om die controle te omzeilen.

 

Laat de smartphone beneden
Ook al hebben ze nu een eigen smartphone, dan nog is het geen goed idee om de smartphone of tablet mee te nemen in bed. Het is slecht voor de nachtrust, en bovendien raden experts ook jongeren aan om af en toe ‘uit te loggen’. Zo worden ze niet 24u op 24 geprikkeld, en hebben ze niet het gevoel dat ze constant bereikbaar zijn. Dat zorgt voor minder kans op stress.

 

Sta open voor een gesprek
Privacy is belangrijk voor pubers, maar toch moeten ouders een aanspreekpunt blijven. Vooral in verband met de hete hangijzers van sociale media  - privacy, pestgedrag, risico’s van sexting - is het belangrijk dat pubers ergens terecht kunnen.

Dat hoeft niet door één groot Gesprek waarbij ouders de les spellen. De beste gesprekken gebeuren aan de afwas of in de auto. Als er in het nieuws een verhaal over sexting opduikt, haal het dan gewoon even aan. En je kind weet dat je openstaat voor een gesprek, mocht dat ooit nodig zijn.
 

Jaag je puber af en toe uit de zetel
Op zich zijn er weinig concrete gevaren verbonden aan gebruik van smartphones of tablets. Ons brein lijdt er niet onder, er is (nog) geen link tussen wifi en kanker. Het grootste nadeel is dat het tijd inneemt van andere activiteiten. Wie constant zit of ligt, heeft meer kans op obesitas, rugklachten en allerlei andere kwalen. Daarom: jaag je puber toch eens af en toe uit de zetel. Niet om een boek te lezen, wel om de beentjes te bewegen.

 

Respecteer de leeftijdsgrenzen
Ook al kunnen pubers al veel meer plaatsen dan een kind uit de lagere school, toch blijven de leeftijdsgrenzen van games en tv-series belangrijk. Als er 16+ of 18+ op staat, betekent dit dat de impact voor jongere kinderen mogelijk traumatiserend of misleidend kan zijn. Bij het populaire GTA V, waar moorden en verkrachtingen in voorkomen, is dat bijvoorbeeld het geval.

 

Toon hen de weg
Op het internet zijn, naast de valkuilen, ook heel wat fantastische websites te vinden. Met informatie waar jongeren vroeger nooit toegang tot hadden. Gebruik die dan ook. Die sites beantwoorden de vele vragen die jongeren toch nooit aan hun ouders willen stellen. Toon je kinderen de weg, en je helpt hen enorm. Een overzicht vindt u hier

 

Deze tips werden bekomen via het Nederlands Jeugd Instituut, prof. dr. Patti Valkenburg, Mediawijs.be en dr. Vicky Franssen. 

Corrigeer