Food

GETEST. Welke appelmoes met stukjes is het lekkerst?

GETEST. Welke appelmoes met stukjes is het lekkerst?

Foto: WDK

Appelmoes is in Vlaanderen dé geliefde begeleider van braadworst en konijn, en daarvoor grijpt men al eens naar een kant-en-klaarversie. Chef Olly Ceulenaere van sterrenrestaurant Publiek in Gent maakt altijd zelf appelmoes, maar was wel héél nieuwsgierig naar de appelmoes uit bokaal die we hem voorzetten. Naast deze drie producten, trok hij nog bokalen open van Harvin, Boni, Cora, Carrefour, Carrefour Discount, Hak en Everyday. Zijn verdict lees je in de weekendbijlage van Het Nieuwsblad van zaterdag 14 november.

Queen’s Jewel
Benaming: Appelcompote met stukken (17-19 %).
Op het etiket: Appels (90 %), suiker- en glucose-fructosestroop (10 %), antioxidant: E300, voedingszuur E300.
Voedingswaarde: 82 kcal/100 g.
Suikers: 19 g/100 g.
Gewicht: 580 g.
Prijs: 0,750 euro (1,293 euro/kg).
Gekocht bij: Aldi.
Beoordeling: “Grote stukken. Veel vocht, maar niet té. Mooie mix van pulp en stukken. Niet overdreven zoet of zuur. Smaak doet het meeste denken aan appelmoes, wel met nadruk op moes. Wel oké.”
7,5/10

Albert Heijn
Benaming: Appelcompote.
Op het etiket: 90 % appel, suiker, zuurteregelaar (citroenzuur), antioxidant (ascorbinezuur).
Voedingswaarde: 81 kcal/100 g).
Suikers: 18 g/100 g.
Gewicht: 360 g.
Prijs: 0,680 euro (1,888 euro/kg).
Gekocht bij: Albert Heijn.
Beoordeling: “Waterachtig. Wel goede bite. Is aan de zoetere kant, maar appels die mooi op rijpheid zijn kunnen ook goed zoet zijn. Kan zeker.”
7/10

Materne
Benaming: Compote Appelen.
Op het etiket: Appelen zonder schillen en klokhuis (95 %), zuurte-regelaar: citroenzuur, antioxidant: ascorbinezuur. Zonder toegevoegde suikers.
Voedingswaarde: 36 kcal/100 g.
Suikers: 8 /100 g.
Gewicht: 370 g.
Prijs: 1,750 euro (4,729 euro/kg).
Gekocht bij: Spar (ook elders te koop).
Beoordeling: “Zeer compact, tamelijk droog. Grote stukken appel. Frisse kleur. Veel bite. Duidelijk zuurder, maar zeker niet té. Wel weinig appel-smaak.”
6/10

ZO DEDEN WE DE TEST

De selectie
We kochten tien bokalen appelmoes met stukken, in verschillende supermarkten.

De methode
We legden telkens twee eetlepels koude appelmoes op een bordje en Olly oordeelde volgens volgende criteria: waterachtig of niet, smaak je appel of niet en is de appelsmaak fris of eerder van oude appel. Het proeven gebeurde blind. Water neutraliseerde tussenin de smaakpapillen.

De prijzen
Alle vermelde prijzen zijn prijzen op het ogenblik van aankoop.

De locatie
Restaurant Publiek, Ham 39, 9000 Gent. www.publiek.be

Corrigeer