Francken overlegt met buurt over open asielcentrum Fedasil in eigen Lubbeek

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft vrijdagmiddag een bezoek gebracht aan het open opvangcentrum voor asielzoekers dat Fedasil heeft ingericht in de ambachtelijke zone Sint-Maartensberg langs de Diestsesteenweg in Lubbeek. Francken, titelvoerend burgemeester in Lubbeek, had er een gesprek met omwonenden en bedrijfsleiders die actief zijn in deze zone.

Fedasil wil in het opvangcentrum op termijn 300 asielzoekers onderbrengen in vier grote tenten naast een loods van Infrax, een netbedrijf voor aardgas, elektriciteit, kabeltelevisie en riolering. In afwachting van de komst van de tenten binnen een viertal weken worden de vluchtelingen ondergebracht in de loods waar met behulp van het leger plaats gemaakt is voor 120 personen.

Een eerste groep van 50 mensen arriveerde donderdagavond. Het gaat om gezinnen en enkele alleenstaande vrouwen uit Afghanistan, Syrië, Irak en Tsjetsjenië. Een tweede groep van 50 vluchtelingen wordt begin volgende week verwacht.

In Lubbeek wordt overwegend positief gereageerd op de komst van het opvangcentrum. Maandag werden tijdens een infoavond wel enkele kritische vragen gesteld over de veiligheid en bedrijfsleiders drongen vrijdag aan op afspraken over praktische problemen die zich nu al stellen met het parkeren van auto’s.

Volgens waarnemend burgemeester Tania Roskams (N-VA) zijn er bij het gemeentebestuur ook al veel mails binnengekomen van mensen die materiële of morele hulp aanbieden. Zo hebben bijvoorbeeld al psychologen hun diensten aangeboden. ‘We zijn momenteel een inventaris aan het opmaken van wat we nog nodig hebben, zullen dit kenbaar maken en aanbieders persoonlijk contacteren om spullen op te halen. Er dienen geen spullen spontaan gebracht te worden’, aldus Roskams.

Corrigeer

NIEUWS