Internationaal gezochte Abdeslam Salah werkte ooit bij MIVB

© *

© rr

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De Franse politie is met man en macht op zoek naar de achtste terrorist van de aanslagen in Parijs. Ze vragen iedereen om uit te kijken naar Salah Abdeslam, een man die in Brussel geboren werd en bij de MIVB werkte als technieker. "Probeer vooral niet zelf in te grijpen", luidt de waarschuwing op het opsporingsbericht. Hij werd zaterdag tegengehouden bij een politiecontrole in Cambrai, maar is gewoon kunnen doorrijden. Intussen kon ook een vijfde dader geïdentificeerd worden.

Salah Abdeslam zou de VW gehuurd hebben die werd teruggevonden aan de Bataclan, zijn broer Ibrahim was een van de mannen die zichzelf opblies bij de aanslagen. Een derde broer werd zaterdag al opgepakt in Brussel en zit nog steeds in de cel.

Dat er nu een internationale klopjacht aan de gang is naar Salah Abdeslam is voor de politiediensten wellicht bijzonder frustrerend. Zaterdagochtend om 9.10 uur werd de Molenbeekse broer tegengehouden bij een controle in het Noord-Franse Cambrai op de autosnelweg A2 richting Brussel.

Teruggekeerde Syriëstrijder

Het voertuig van Abdeslam en twee anderen werd gecontroleerd, maar omdat er geen problemen waren, mocht het trio doorrijden. Pas later ging er bij de speurders een belletje rinkelen: één van de Abdeslams was een teruggekeerde Syriëstrijder. Het was te veel toeval, dus startten ze met huiszoekingen in Molenbeek. Maar helaas, van Salah Abdeslam was allang geen spoor meer.

De speurders hebben intussen achterhaald dat het Salah was die de Volkswagen Polo huurde die werd teruggevonden aan de concertzaal Le Bataclan, waar de bloedigste van de aanslagen vrijdagnacht in Parijs plaatsvond. Drie terroristen, gewapend met kalasjnikovs, openden daar het vuur op het publiek. Volgens voorlopige balansen kwamen er 89 mensen om.

MIVB

Salah, opgegroeid in Molenbeek, werkte tussen 2009 en 2011 voor de vervoersmaatschappij MIVB als technieker. Hij was tewerkgesteld in een magazijn in Elsene. Maar na twee jaar in die job werd hij ontslagen, "omdat hij te veel afwezig was", meldt de MIVB. De man was ook al een tijdje gekend bij de politie.

Wat weten we verder al over de daders?

Volgens Islamitische Staat zijn er in totaal acht terroristen betrokken bij de aanslagen, maar volgens de Franse politie zijn er zeven daders overleden bij de aanslagen. Van die zeven zij er al drie drie daders geïdentificeerd. Eén van de mannen werd officieel aangeduid als Omar Ismaïl Mostefaï, een 29-jarige Fransman die zichzelf opblies in theaterzaal Bataclan.

Twee andere daders zouden Fransen zijn die in België woonden. Het gaat om een 20-jarige man die zich opblies bij het Stade de France en de 31-jarige zelfmoordterrorist van de boulevard Voltaire. Lees hier meer over hun mislukte aanslag. Mogelijk is Salah Abdeslam de achtste terrorist waar Islamitische Staat over spreekt.

Maandag konden ook nog een vierde en vijfde dader geïdentificeerd worden. De eerste is de 28-jarige Fransman Samy Amimour, afkomstig uit Drancy. Hij was een van de drie terroristen die de concertzaal Le Bataclan binnendrongen en werd gedood door de politie. Hij was gekend bij de antiterreurcel sinds zijn vertrek naar Jemen in 2012 tegengehouden werd.

De andere dader is een man van 25, Ahmad al Mohammad, die in Syrië geboren werd.

Aangestuurd door ISIS

De terroristen werden aangestuurd door Islamitische Staat. Dat bevestigde de islamistische terreurgroepering zaterdag. ISIS omschrijft de daders in een officiële mededeling als "soldaten van het kalifaat, aan wie Allah de kracht en de overwinning geeft, die tot doelwit de hoofdstad van de gruwel en de verdorvenheid hebben genomen, waar de vlag van het kruis in Europa wordt gedragen, Parijs".

De aanslagen in Parijs waren het werk van jonge mannen. "Getrainde strijders", denken experts. Volgens een Griekse minister kwamen zeker twee daders binnen via een Grieks eiland. Ze werden begin oktober geregistreerd als vluchteling. Dat zou de wijdverspreide hypothese dat ISIS-strijders zich onder de vluchtelingen mengen om de EU binnen te komen kunnen bevestigen.

Meer over Aanslagen Parijs

Aangeboden door onze partners

MEER NIEUWS

video