Montasser AlDe’emeh reageert na aanslag:

“Ik wil geen teruggekeerde Syriëstrijders meer begeleiden”

“Ik wil geen teruggekeerde Syriëstrijders meer begeleiden”

Montasser AlDe’emeh Foto: Bart Dewaele

De Belgisch-Palestijnse jihad-onderzoeker Montasser AlDe’emeh heeft na de aanslagen in Parijs gisteravond beslist om niet langer zijn tijd en energie te steken in de begeleiding van moslimextremisten die nu nog vertrekken en later terugkeren. “President Hollande heeft gelijk als hij dit een oorlogssituatie noemt. Ook in België onderschatten wij het gevaar van jongelui die voor ISIS hun leven willen geven. Ik vind dat wie wil vertrekken om voor ISIS te gaan vechten, moet weten dat hij nooit meer kan terugkeren. Het gevaar is immers te groot dat hij terugkeert om een aanslag te plegen in ons land.”

Als ontwortelde tiener overwoog de Belgisch-Palestijnse moslim AlDe’emeh om zelf de wapens op te nemen maar naarmate hij meer kennis vergaarde, stapte hij daar van af. Ondertussen trok hij als universitaire onderzoeker aan het front op met Belgische en Nederlandse jihadi’s. Hij richtte ook de vzw Op Weg Naar op om geradicaliseerde moslimjongeren op andere gedachten te brengen en teruggekeerde Syriëstrijders te begeleiden.

Dat laatste wil hij na de aanslagen van gisteren echter niet meer doen. “Ik wil me nog enkel richten op geradicaliseerde jongeren die nog niet de keuze hebben gemaakt om te vertrekken op degenen die vertrokken waren voor de aanslagen van gisteren”, zegt hij. “Ik denk dat in ons land het gevaar op gelijkaardige aanslagen wordt onderschat. Als de recente aanval in de Thalystrein was gelukt, waren er toen ook misschien meer dan 100 doden gevallen. Er lopen in België een aantal jongeren rond die de oorlog hebben verklaard aan de westerse maatschappij. Jongelui die bereid zijn hun leven te geven voor ISIS. Die vertrekken soms naar Syrië of Irak om te gaan vechten. We moeten hen een signaal geven dat als zij vertrekken, zij een definitieve keuze maken en niet meer kunnen terugkeren. Dat ze dan hun familie en kennissen hier voor altijd vaarwel zeggen. Nu blijft bij hun vertrek de deur op een kier staan. Als ze dan terugkeren, weten we vaak niet waarom ze dat doen. Zijn ze echt ontgoocheld door wat ze daar hebben meegemaakt? Ze worden dan 1 of 2 jaar gevolgd door de Staatsveiligheid en dan stopt de controle. En wat daarna? Ze mogen dan al hun baard afscheren, werk zoeken, uitgaan en meisjes versieren, hoe weten we dat ze ons niet misleiden en hun ideologie hebben behouden? En niet in het geheim een aanslag voorbereiden?”

“Oostfronters mochten ook niet zomaar terugkeren”

Montasser AlDe’emeh vindt “dat we geen slaaf mogen worden van onze empathie en menselijkheid”.

“Er hangt te veel van af voor onze maatschappij”, zegt hij. “In de Tweede Wereldoorlog konden nazigezinde Belgen die hadden meegevochten aan het oostfront , ook niet zomaar terugkeren.”

Daarom wil AlDe’emeh geen Syriëstrijders meer begeleiden die nu nog vertrekken om te gaan vechten voor ISIS. “Ik wil me nog enkel richten op geradicaliseerde jongeren die nog niet de keuze gemaakt hebben om te vertrekken.”

Pieter Van Ostaeyen, een andere jihadexpert, is het daar niet mee eens. “We mogen niet alle teruggekeerde strijders over dezelfde kam scheren”, zegt hij. “Er zijn zeker jongens die terugkeren naar België omdat ze compleet gedesillusioneerd zijn door wat ze daar hebben meegemaakt. Bovendien houd je het gevaar niet buiten door de Syriëstrijders buiten te houden. Immers, wie nooit naar Syrië is gaan vechten kan er even extreme gedachten op nahouden en even erge dingen doen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S