Onderzoeker: "Belg is meesterbrein achter aanslagen"

Abdelhamid Abaaoud (28, foto), de ­Molenbeekse topterrorist van ISIS die als het brein wordt gezien van de verijdelde aanslagen van de cel-Verviers, is volgens Franse onderzoekers één van de strategen die de aanslagen vanuit Syrië aan­gespoord heeft.

Kruidenierszoon Abaaoud, alias Abou Omar Soussi, vertrok begin 2014 naar Syrië, en lokte later ook zijn amper 13-jarige broertje Younes naar het front. Hij pleegde er gruweldaden. Toen de veiligheidsdiensten begin dit jaar de aanslagen van een terreurcel tegen Brusselse politiekantoren verijdelde, bleek Abaaoud de aanstoker te zijn. ISIS voerde hem in een tijdschrift op als een held.

Ook in politieke hoek denkt men dat de aanslagen vanuit Syrië georganiseerd werden. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kreeg dat van zijn Franse evenknie Cazeneuve te horen: “Ze zijn door de ISIS-top beraamd in Syrië, en zeker niet in België.”

Iraakse veiligheidsdiensten vertelden het Amerikaanse persbureau dat de aanslag door de leider van ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi werd bevolen. Er zouden 24 personen bij betrokken zijn.

Lees hier: Twee Belgische terroristen bliezen enkel zichzelf op

Corrigeer

MEER NIEUWS