Regering schiet in actie en kondigt zware repressies aan

Hele wereld wijst naar “jihad-hoofdstad” Molenbeek

Hele wereld wijst naar “jihad-hoofdstad” Molenbeek

Foto: AFP

Sint-Jans-Molenbeek -

De “jihad-hoofdstad van Europa”, zo wordt Sint-Jans-Molenbeek overal in de buitenlandse media genoemd. België wordt afgeschilderd als de zwakste schakel in de terreurstrijd. Pijnlijk voor ons land, beseft de regering, maar het lijstje met aanslagen die er beraamd werd is nu al lang en dramatisch.

“Alweer Molenbeek.” De Brusselse gemeente kwam de voorbije maanden en jaren bij verschillende terreuraanslagen telkens ter sprake. Hetzij als ­toevluchtsoord voor Syrië­strijders, hetzij als uitvalsbasis voor nieuwe terroristische ­acties.

Aanslag in Madrid

In 2004 verbleef een van de daders van de terreuraanslag in Madrid in Molenbeek. Youssef Belhadj kon opgepakt worden in de Brusselse gemeente en werd veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf in Spanje. Bij de aanslag op treinstellen in de Spaanse hoofdstad op 11 maart 2004 kwamen 191 mensen om het leven. Er raakten ook 2.050 mensen gewond.

Aanslag in Joods Museum

Een andere terrorist die Molenbeek als uitvalsbasis gebruikte, is Mehdi Nemmouche, de man die op 24 mei 2014 de aanslag pleegde op het Joods Museum in Brussel. Hij schoot er drie mensen dood, een vierde raakte zwaargewond.

Aanslag op supermarkt in Parijs

Amedy Coulibaly, de man die klanten in de joodse supermarkt in Parijs neerschoot in januari, kocht vermoedelijk zijn wapens in Molenbeek.

Verijdelde aanslag in Verviers

Ook het brein achter de verijdelde aanslag in Verviers in januari 2015 woonde in Molenbeek. Kruidenierszoon Abdelhamid Abaaoud vertrok begin 2014 naar Syrië, en lokte later ook zijn amper 13-jarige broertje Younes naar het front. Hij pleegde er gruweldaden. Toen de veiligheidsdiensten begin dit jaar de aanslagen van een terreurcel tegen Brusselse politiekantoren verijdelde, bleek Abaaoud de aanstoker te zijn. ISIS voerde hem in een tijdschrift op als een held.

Verijdelde tgv-aanslag

Maar er is meer. Ook Ayoub el-Khazzani, de man achter de verijdelde tgv-aanslag van eerder dit jaar, ging er naar de moskee.

Aanslag op Afghaanse commandant

Verder in de tijd, twee dagen voor de aanslagen op 11 september, waren in Molenbeek de daders vertrokken van de moord op de Afghaanse commandant Ahmed Shah Massoud. De man stond bekend als de voornaamste tegenstander van de Taliban en werd in opdracht van Osama Bin Laden vermoord door twee valse journalisten, meldt Le Monde.

“Jihadistische hoofdstad”

Nu blijkt dat Molenbeek ook de uitvalsbasis was voor de aanslagen in ­Parijs, focust de hele wereld op de Brusselse gemeente. Op ­zowat alle buitenlandse nieuwssites werd Molenbeek aangeduid als “de jihadistische hoofdstad van Europa”. “En dat op een boogscheut van de hoofdkantoren van de EU”, schreef onder meer de Franse krant Le Figaro. De nieuwssite Politicoging nog verder en noemt ons land “de zwakke schakel” in de Europese terreurstrijd.

“Dit is de vijfde keer in achttien maanden dat België gelinkt wordt aan een grote terroristische aanslag”, schreef de Britse ‘Financial Times’ zondag.

“Te laks omgegaan met problematiek”

De vraag is hoe het zover is kunnen komen. Volgens justitieminister Koen Geens (CD&V) is er te laks omgegaan met de problematiek. “De voorbije twintig jaar is er veel verkeerd gegaan op vlak van gettovorming, multiculturaliteit en onderwijs. Er was te weinig ­onderzoek naar wapenhandel en kleine criminaliteit in Molenbeek”, zegt Geens. Het is dankzij die factoren dat geradicaliseerde jongeren en terroristen in Molenbeek een toevluchtsoord vonden.

Geens verwijst ook naar de inefficiënte werking van de politiezones in onze hoofdstad. “Brussel is een relatief kleine stad met 1,2 miljoen inwoners. En toch hebben we er zes politiezones voor negentien gemeenten. Hoeveel politiezones heeft New York, met 11 miljoen inwoners? Eén.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees