Franse premier waarschuwt voor nieuwe aanslagen “in dagen en weken die komen”

Franse premier waarschuwt voor nieuwe aanslagen “in dagen en weken die komen”

Foto: REUTERS

De Franse premier Valls heeft zijn land gewaarschuwd voor nieuwe aanslagen. Dat deed hij maandagmorgen op de zender RTL.

Valls stelde dat Frankrijk zich moet voorbereiden op nieuwe aanslagen. Het land kan “in de dagen en weken die komen” nog getroffen worden door terrorisme, luidde het. “We gaan lang met deze bedreiging moeten leven.”

De Franse autoriteiten hebben maandag in islamistische milieus in heel Frankrijk tientallen huiszoekingen verricht. Die passen in de strijd tegen het terrorisme en staan niet in verband met de terreuraanslagen in Parijs. Daarbij werd onder meer een raketlanceerder aangetroffen. Lees hier meer.

De Franse ministerraad gaat ook bekijken of moskeeën waarin radicalisme gepredikt wordt, moeten worden opgedoekt. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zondagavond meegedeeld. Lees hier meer.

de Villepin: “Niet spreken van oorlog”

De gewezen Franse eerste minister Dominique de Villepin heeft zich zondag verzet tegen de oorlogstaal die de huidige Franse regering hanteert. Door te spreken van een “oorlog” tegen Islamitische Staat (ISIS) “spelen we de vijand in de kaart” en dreigen we “het land naar een burgeroorlog te leiden”, zo verklaarde hij ook op radiozender RTL.

“De val die voor ons gespannen werd, bevat het idee we de oorlog moeten aangaan. Een oorlog, dat zijn twee landen en twee legers die tegen elkaar strijden. Dat is niet de juiste benadering”, aldus de Villepin, die nog eerste minister onder president Jacques Chirac is geweest.

“Ze willen ons verdelen en het land naar een een burgeroorlog leiden”, beargumenteert de politicus nog. “Het is niet omdat een bende fanatieke moordenaars je de oorlog verklaart, dat je in die val moet trappen”.

Dominique de Villepin pleit evenwel niet voor een terugtrekking van het Franse leger uit Syrië. “Ik ben ervan overtuigd dat dit niet de juiste oplossing is, maar die keuze is gemaakt en ik respecteer dat”, zo klinkt het.

Hij noemt de strijd tegen ISIS wel een belangrijke prioriteit en stelt dat gesprekken met het regime van de Syrische Bashar al-Assad daarbij niet mogen worden uitgesloten. De Franse president François Hollande heeft tot nu toe geweigerd om het gesprek met Assad aan te gaan.

Sarkozy: “Geradicaliseerden onder huisarrest plaatsen”

De gewezen Franse president Nicolas Sarkozy wil dat iedereen die volgens de Franse inlichtingendienst geradicaliseerd is, meteen onder huisarrest kan worden geplaatst of met een elektronische enkelband kan worden bewaakt. Dat heeft hij zondagavond verklaard op de televisiezender TF1.

“We moeten ons binnenlands veiligheidsbeleid drastisch verscherpen”, zo klinkt het. Er zijn volgens hem zeer strenge maatregelen nodig tegen mensen die in de databank van de Franse inlichtingendienst met een “S” staan aangeduid, wat betekent dat ze een mogelijk gevaar vormen voor de veiligheid van het land.

Concreet wil Sarkozy dat iedere mogelijke extremist onder huisarrest kan worden geplaatst en met behulp van een elektronische enkelband kan worden bewaakt. “Als we alle recente aanslagen bekijken, dan zien we dat iedereen zich in die databank bevond”, zo verdedigt de ex-president zijn drastische voorstel. “Het is niet realistisch dat we hen vrij laten en doen alsof ze geen enkel mogelijk gevaar vormen.”

Nog volgens Sarkozy moeten “alle imams die radicalisme prediken in salafistische moskeeën” onmiddellijk het land worden uitgezet. Ook het consulteren van jihadistische websites moet strafbaar worden gemaakt.

Sarkozy liet tot slot weten dat zijn partij (Les Républicains) constructief wil samenwerken met president François Hollande en bereid is om een verlenging van de noodtoestand te steunen. “Als de president maatregelen voorstelt die de Franse veiligheid garanderen, is het onze plicht om constructief te zijn en voor die maatregelen te stemmen.”

Corrigeer

MEER NIEUWS