Raketlanceerder aangetroffen tijdens massale huiszoekingen

Raketlanceerder aangetroffen tijdens massale huiszoekingen

Foto: pn

De Franse autoriteiten hebben zondagnacht en maandag in islamistische milieus in heel Frankrijk tientallen huiszoekingen en arrestaties verricht. Die passen in de strijd tegen het terrorisme en staan niet in verband met de terreuraanslagen in Parijs. Dat is maandag vernomen uit politiebronnen. Er werd onder meer een raketlanceerder aangetroffen.

Premier Manuel Valls sprak over "meer dan 160 huiszoekingen" sinds de aanslagen van vrijdag. Bij het Franse openbaar ministerie luidt het dat om een "preventieve" operatie gaat. De acties passen in het kader van de noodtoestand die president François Hollande vrijdagavond afkondigde over heel Frankrijk na de aanslagen in Parijs.

Zo zijn bij de verschillende huiszoekingen in totaal 31 wapens in beslag genomen, waarvan vier oorlogswapens.
Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve aangekondigd. 

Het gaat om zogeheten "administratieve huiszoekingen", die tijdens de noodtoestand door de prefect verordend kunnen worden. "De uitzonderingstoestand laat ons toe preventieve maatregelen uit te breiden, zei Cazeneuve.

Raketlanceerder

In Toulouse richtten de huiszoekingen zich tegen islamistische milieus in de wijk waar de terrorist Mohamed Merah leefde. Die schoot in 2012 in de regio rond Toulouse zeven mensen dood, onder wie drie kinderen en een leerkracht aan een Joodse school. Merah werd uiteindelijk door de politie uitgeschakeld.

In Lyon waren er vijf arrestaties. Er werden ook wapens in beslag genomen, waaronder een raketlanceerder, kogelvrije vesten, pistolen en een kalasjnikov.

Huisarrest

Volgens de krant Le Dauphiné Libéré werden in Grenoble en enkele aangrenzende gemeentes twaalf mensen opgepakt. Er zouden wapens en geld in beslag genomen zijn.

In totaal zijn 23 mensen zijn opgepakt en zouden er 31 wapens in beslag zijn genomen . 104 mensen zijn als voorzorgsmaatregel onder huisarrest geplaatst.

Corrigeer

MEER NIEUWS