Amerikaanse staten willen geen Syrische vluchtelingen meer opvangen

Amerikaanse staten willen geen Syrische vluchtelingen meer opvangen

Robert Bentley.

De Amerikaanse staten Alabama en Michigan hebben laten weten dat ze geen Syrische vluchtelingen meer opvangen. Ze hopen daarmee aanslagen zoals in Parijs te voorkomen.

“Na de terroristische aanslagen tegen onschuldige burgers in Parijs goed te hebben afgewogen zal ik mij verzetten tegen het overbrengen van Syrische vluchtelingen naar Alabama”, zegt Robert Bentley, gouverneur van de zuidelijke staat Alabama. “Ik zal niet medeplichtig zijn aan een beleid dat de burgers van Alabama in gevaar brengt”.

Grondige controles

Rick Snyder, de gouverneur van de noordelijke staat Michigan, heeft een gelijkaardige beslissing genomen. “Gezien de situatie in Parijs” heeft hij inspanningen die de staat zou doen om nieuwe vluchtelingen op te vangen opgeschort tot het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken de veiligheidsmaatregelen bijgestuurd heeft. Michigan kent een belangrijke gemeenschap van mensen afkomstig uit het Midden-Oosten. Gouverneur Snyder benadrukt dat de aanslagen “gepleegd zijn door extremisten” en dat ze niet de “vreedzame houding van de mensen uit het Midden-Oosten” weerspiegelen.

Verschillende Republikeinse presidentskandidaten hebben zondag al gezegd dat de VS geen Syrische vluchtelingen meer moet opvangen, uit schrik dat er IS-militanten onder de vluchtelingen zouden zijn. Het Witte Huis benadrukt echter dat het land geen groot gevaar loopt, omdat het aantal vluchtelingen dat de VS zou opnemen zeer beperkt is en dat de controles grondig zijn.

Begin september kondigde de VS aan dat het tegen oktober volgend jaar 10.000 Syrische vluchtelingen zou opnenmen. De voorbije vijf jaar nam de VS slechts 1.800 vluchtelingen uit Syrië op.

Corrigeer

MEER NIEUWS