Zelfmoordaanslag op vliegtuig verijdeld vlak voor Winterspelen

Zelfmoordaanslag op vliegtuig verijdeld vlak voor Winterspelen

Foto: BELGA

De geheime diensten van meerdere landen zijn er aan de vooravond van de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji dankzij samenwerking in geslaagd een zelfmoordaanslag in een vliegtuig te verijdelen. Dat verklaarde Oleg Syromolotov, de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken die bevoegd is voor terrorismebestrijding, maandag in de Russische Federatieraad, zo meldde persagentschap Itar-Tass.

Meerdere vrouwen hadden toen het plan opgevat om explosieven, verstopt in doosjes met handcrème, aan boord van een vliegtuig te smokkelen. De Russische autoriteiten kwamen de poging tot aanslag op het spoor dankzij samenwerking met 82 geheime diensten uit meer dan zestig landen. “Er was immers heel wat terreurdreiging, een van de bedreigingen was een terroristische aanval op een vliegtuig”, bekende Syromolotov. “Deze operatie werd door vijf verschillende geheime diensten uitgevoerd in vier landen. Vlak voor de start van de Winterspelen waren alle verdachten aangehouden in Frankrijk en Oostenrijk. Uit het onderzoek bleek dat ze precies wisten waar ze hun explosieven, die uit Syrië bleken te komen, moesten plaatsen.”

Nadien werden door heel wat luchtvaartmaatschappijen de veiligheidsmaatregelen voor vluchten naar Rusland verscherpt. Passagiers op vluchten vanuit de Verenigde Staten mochten zelfs geen enkele vloeistof meer meenemen aan boord.

In Sotsji zelf was de beveiliging tijdens de Winterspelen enorm groot. De Russen zetten in en rond de stad tienduizenden militairen en politieagenten in. De angst voor terroristische aanslagen werd gevoed door de aanslagen in december 2013 in Volgograd, zo’n 700 kilometer van Sotsji. Daarbij kwamen 36 mensen om het leven.

Corrigeer

MEER NIEUWS