OVERZICHT. Wie zijn de terroristen van Parijs?

OVERZICHT. Wie zijn de terroristen van Parijs?

Foto: rr

Er raken steeds meer gegevens bekend over het netwerk dat schuilgaat achter de aanslagen in Parijs. Vijf van de zeven kamikazes zijn geïdentificeerd. Daarnaast zijn er nog de voortvluchtige verdachten Salah Abdeslam en Mohamed K. De Franse politie elimineerde bij een grootschalige actie in Saint-Denis Abdelhamid Abaaoud, die gezien wordt als het brein van de verijdelde aanslagen in Verviers en wellicht ook de inspirator is van de aanslagen in Parijs.

AANSLAGEN PARIJS

Overzicht. Wie zijn de terroristen?

Zeven terroristen kwamen vrijdag om bij de aanslagen in Parijs, drie konden ontsnappen. De politie volgde verschillende dagen het spoor van Salah Abdeslam en Abdelhamid Abaaoud, en viel woensdag een gebouw binnen in Saint-Denis. Daarbij werden acht personen aangehouden en minstens twee mensen gedood. Dit is wat we over elke terrorist weten:

Klik op de navigatie om per gebied meer info over de daders te bekijken of bekijk het overzicht hieronder.

HET BREIN

Abdelhamid Abaaoud

Van Abdelhamid Abaaoud werd gedacht dat hij in Syrië verbleef, maar hij bleek zich in Frankrijk op te houden. De 28-jarige kruidenierszoon uit Sint-Jans-Molenbeek kwam om het leven bij de politieraid in Saint-Denis. Abdelhamid Abaaoud wordt ervan verdacht dat hij de aanslagen van 13 november in Parijs heeft beraamd. Hij is ook al de hoofdverdachte van de verijdelde aanslagen van begin dit jaar in Verviers. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zegt dat hij mogelijk nog achter een viertal andere, verijdelde aanslagen zit. Zo zou hij aanslagen beraamd hebben op verschillende kerken in de Franse gemeente Villejuif. Abdelhami Abaaoud was een zeer actief lid van terreurgroep IS. Na de verijdelde aanslagen in Verviers schepte hij in het online magazine Dabiq van IS nog op dat hij erin was geslaagd was om heen en weer te reizen tussen Europa en Syrië om een operatie te plannen, zonder gevat te worden.

LE BATACLAN

Samy Amimour (28)

De 28-jarige Samy Animour werd geboren in Parijs. Hij stond op de radar van de Franse antiterreurdiensten sinds hij in oktober 2012 in beschuldiging werd gesteld omdat hij vergeefs had geprobeerd naar Jemen af te reizen. In de herfst van 2013 werd een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Volgens zijn familie vertrok hij in die periode naar Syrië, waar hij in de zomer van 2014 nog steeds verbleef. De vraag luidt hoe hij naar Frankrijk is kunnen terugkeren zonder argwaan te wekken.

Omar Ismael Mostefaï (29)

De 29-jarige Fransman, geboren in de Parijse voorstad Courcouronnes, werd geïdentificeerd aan de hand van vingerafdrukken. Tussen 2004 en 2010 werd de kleine crimineel acht keer veroordeeld, maar hij belandde nooit achter de tralies. Sinds 2010 staat hij te boek als geradicaliseerd, maar zijn naam dook tot dusver niet op in gerechtelijke terreurdossiers. De jihadist, vader van een dochtertje, had geen contact meer met zijn familie. De onderzoekers proberen bevestiging te krijgen van de mediaberichten als zou hij in 2014 in Syrië hebben verbleven.

BOULEVARD VOLTAIRE

Brahim Abdeslam (31)

De 31-jarige Brahim Abdeslam is een Fransman die in Molenbeek verbleef. Hij bracht zichzelf tot ontploffing voor restaurant Comptoir Voltaire. Hij huurde de zwarte Seat, ingeschreven in België, die een dag na de aanslagen werd teruggevonden in Montreuil. Brahim Abdeslam is de broer van de nog voortvluchtige Salah Abdeslam. Zijn andere broer, Mohamed (29), werd opgepakt, maar daarna weer vrijgelaten, zonder in verdenking te zijn gesteld.

STADE DE FRANCE

Bilal Hadfi (20)

De 20-jarige Fransman woonde in België en blies zichzelf op nabij Stade de France. Ook hij zou volgens bronnen bij het onderzoek in Syrië verbleven hebben. Zijn broer werd bij huiszoekingen in het Brusselse opgepakt, maar later door de onderzoeksrechter weer vrijgelaten.

Ahmad Almuhammad (25)

De 25-jarige Ahmad Almuhammad uit de Syrische stad Idlib zou zich eveneens opgeblazen hebben in de buurt van het voetbalstadion in Parijs. Daar werd althans een Syrisch paspoort op zijn naam teruggevonden. Onderzoekers proberen nog steeds te achterhalen of het paspoort echt is. Het zou dus kunnen dat dit niet de ware identiteit van de kamikaze is. De Franse autoriteiten bevestigden wel dat de vingerafdrukken van de aanvaller stroken met die van een man die in oktober als vluchteling aankwam op het Griekse eiland Leros.

AANGEHOUDEN

Mohammed Amri (27)

Mohammed Amri (27) werd opgepakt in Molenbeek, nadat hij Salah Abdeslam was gaan oppikken in Parijs. Volgens zijn advocaat verklaarde hij aan de speurders dat Salah Abdeslam hem de nacht van de aanslagen had opgebeld en had gezegd dat hij met zijn auto in panne stond. Er zou met geen woord gesproken zijn over de aanslagen tijdens de hele rit. Ook zegt hij geen wapens gezien te hebben. Mohammed Amri werd de maandag na de aanslagen aangehouden en in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en terroristische aanslag.

Hamza Attouh (21)

Hamza Attouh (21) zou Mohammed Amri vergezeld hebben toen hij in Parijs Salah Abdeslam ging ophalen. Het is Attouh die zei dat Salah Abdeslam aan het Koning Boudewijnstadion is afgezet. Net als Mohammed Amri werd hij aangehouden en in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en terroristische aanslag.

Mohamed K. (26)

Mohamed K. is een Antiliaan die gespecialiseerd is in explosieven. De man is afkomstig uit het Noord-Franse Roubaix. Hij wordt ervan verdacht de explosieven en ontstekingsmechanismen voor de aanslagen in Parijs te leveren. Hij zou samengewerkt hebben met de broers Abdeslam. Mohamed K. is zichzelf komen aangeven bij de politie.

NOG VOORTVLUCHTIG

Salah Abdeslam (26)

Salah Abdeslam (26), een Fransman die verbleef in Sint-Jans-Molenbeek, is wellicht de achtste dader van de aanslagen van 13 november in Parijs. De speurders vermoeden dat hij samen met zijn broer Brahim Abdeslam, die zich liet ontploffen voor restaurant Comptoir Voltaire, een duo vormde dat de terrassen van restaurants beschoot. De politie kwam Salah Abdeslam op het spoor nadat was gebleken dat hij de Volkswagen Polo met Belgische nummerplaat gehuurd had die werd aangetroffen voor de Bataclan. De politie controleerde de ochtend na de aanslagen in het Noord-Franse Cambrai een ander voertuig waar hij samen met twee andere mannen in zat, maar liet hen gaan. Op dat moment werd hij nog niet gezocht. Toen de politie enkele uren later de wagen tegenhield in Molenbeek, zat Salah Abdeslam er niet meer in. De twee andere inzittenden, die wel nog in de auto zaten toen die tegengehouden werd, legden tegengestelde verklaringen af over waar ze Salah Abdeslam hadden afgezet: volgens de ene in Molenbeek, volgens de andere aan het Koning Boudewijnstadion. Er loopt een internationaal aanhoudingsbevel tegen Salah Abdeslam. Grootscheepse politieacties waarbij gezocht werd naar hem, leverden niets op. Salah Abdeslam zou bevriend zijn geweest met hoofdverdachte Abdelhamid Abaaoud. Samen zouden ze nog overvallen hebben gepleegd in het Brusselse.

DE STEM DIE DE AANSLAGEN OPEIST

Fabien Clain

De link tussen de aanslagen in Parijs en Syrië wordt steeds duidelijker. Zo heeft de Franse geheime dienst de stem van de man herkend die in een audioboodschap van IS de aanslagen heeft opgeëist. Het zou gaan om Fabien Clain, een 35-jarige Fransman die momenteel in Syrië verblijft. Clain werd in 2009 tot 5 jaar cel veroordeeld voor zijn aandeel in een netwerk dat islamitische strijders zond naar Irak.

ANDERE VERDACHTEN/MEDEPLICHTIGEN

Hasna Altboulahcen (26)

Een van de drie lichamen die gevonden werden in het appartement in Saint-Denis, waar de politie vijf dagen na de aanslagen binnenviel, is aan de hand van vingerafdrukken geïdentificeerd als dat van Hasna Aitboulahcen. De 26-jarige vrouw zou tijdens de politieraid een bommengordel hebben doen ontploffen. Volgens Franse media is de vrouw een nicht van een Abdelhamid Abaaoud, maar dat wordt nog onderzocht. Ook wordt onderzocht of de vrouw daadwerkelijk zichzelf opblies, dan wel door een nabije ontploffing werd geraakt of door de politieagenten is gedood. Volgens naasten begon de vrouw enkele maanden geleden een nikab te dragen, waarbij het volledige gezicht met uitzondering van de ogen gesluierd wordt.

Ahmad Dahmani

De Turkse politie pakte de Belg van Marokkaanse origine Ahmad Dahmani op in een luxehotel in het Turkse Antalya. Hij wordt ervan verdacht voorbereidend werk te hebben verricht voor de aanslagen in Parijs, zo meldde het Turkse persagentschap Dogan. Dahmani zou de doelwitten verkend hebben, maar dat is nog niet officieel bevestigd. In zijn nabije omgeving werden nog twee Syriërs opgepakt, zij zouden door IS gestuurd zijn om de Belg de grens te helpen oversteken.

Jawad Bendaoud

Jawad Bendaoud zit in voorhechtenis sinds de politieraid in Saint-Denis. Hij gaf Abdelhamid Abaaoud, gezien als het brein achter de aanslagen, onderdak. Net voor hij werd opgepakt, verklaarde de man dat hij twee mensen "die uit België kwamen" en "enkel water wilden en bidden" had ondergebracht. Hij was in 2008 veroordeeld tot acht jaar cel voor "dodelijke slagen" en mocht de cel verlaten in 2013.

DOOD/NIET GEÏDENTIFICEERD

???

???

 
 
Corrigeer

MEER NIEUWS