David Cameron belt met premier Michel over aanslagen

David Cameron belt met premier Michel over aanslagen

Foto: Photo News

De Britse premier David Cameron heeft premier Charles Michel maandag gebeld over de aanslagen in Parijs en het onderzoek daarrond ook in ons land. Beide regeringsleiders spraken af om werk te maken van een betere samenwerking en uitwisseling van inlichtingen tussen de Britse en Belgische inlichtingendiensten.

Het was Cameron die het initiatief nam voor het telefoontje, verduidelijkt Michels woordvoerder. De aanslagen vonden plaats in Parijs, maar er lijken verschillende banden te zijn met ons land. “Groot-Brittannië spreekt zijn steun uit met België en zegt solidair te zijn”, klinkt het.

“Niet over Molenbeek gesproken”

Of Cameron bezorgd was over Sint-Jans-Molenbeek, dat de voorbije dagen in de internationale media afgedaan wordt als uitvalsbasis voor jihadisten? “Over Molenbeek is niet gesproken”, aldus de woordvoerder van Michel.

Wel ging het opnieuw over de ‘passenger name records’ (PNR), de gegevens van internationale trein- en vliegtuigpassagiers. Die moeten door de betrokken maatschappijen aan de Europese lidstaten worden doorgegeven, vinden Brussel en Londen. “Groot-Brittannië en België zijn bondgenoten om het PNR-systeem zo snel mogelijk door het Europees Parlement goedgekeurd te krijgen.”

Cameron belde Michel vanuit Turkije, waar hij deelnam aan de bijeenkomst van de G20. De Britse premier kondigde daar eerder op de dag al aan dat hij zijn geheime diensten meer middelen wil geven. Er zouden bij de Britse inlichtingen- en veiligheidsdiensten 1.900 banen moeten bijkomen, klonk het.

Corrigeer

MEER NIEUWS