Hollande: "We zullen terrorisme uitroeien"

De Franse president François Hollande heeft het Frans Parlement in de nasleep van de aanslagen uitzonderlijk in Versailles toegesproken. ‘Frankrijk is in oorlog’, herhaalde Hollande.

De Franse president zei dat Frankrijk in oorlog is met lafaards. ‘We zijn niet verwikkeld in een oorlog van beschavingen, omdat deze moordenaars er geen vertegenwoordigen.’

Het was de eerste keer in meer dan zes jaar dat een Franse president beide kamers van het parlement toesprak in Versailles. Die procedure is voorzien voor grondwettelijke herzieningen en belangrijke presidentiële speeches.

Hollande riep de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op om snel een resolutie tegen terrorisme aan te nemen. Intussen zal Frankrijk zijn aanvallen in Syrië opdrijven. Ook volgens hem zijn de aanslagen daar gepland. De Franse president beschreef het land als de ‘grootste fabriek van terroristen die de wereld gekend heeft’.

Maatregelen

Hollande kondigde verschillende maatregelen aan. Zo wil hij de noodtoestand met drie maanden verlengen. Bovendien stelt hij een grondwetsherziening voor crisissituaties voor. Dat moet het mogelijk maken om iemand met de dubbele nationaliteit van Frans grondgebied te houden in het geval van een ‘terreurdreiging’. Burgers met een dubbele nationaliteit die voor terrorisme veroordeeld zijn, moeten hun Frans burgerschap ook kunnen verliezen.

Daarnaast kondigde de Franse president meer middelen aan voor het leger en de veiligheidsdiensten. In twee jaar zullen 5.000 nieuwe politiemensen worden aangenomen. Tot 2019 mogen geen jobs bij het leger verdwijnen.

‘We zullen terrorisme uitroeien’, zo eindigde Hollande zijn toespraak voor de parlementsleden. De komende dagen zal Hollande met de Amerikaanse president Barack Obama en de Russische president Vladimir Poetin overleggen.

Corrigeer

MEER NIEUWS