“Budget voor Staatsveiligheid is gestegen”

“Budget voor Staatsveiligheid is gestegen”

Koen Geens. Foto: Belga

De berichtgeving over een dalend budget voor staatsveiligheid is onjuist, laat het kabinet van minister van Justitie (CD&V) weten. “De afgelopen jaren werd wel degelijk geïnvesteerd in Staatsveiligheid (VSSE). In 2015 werden 20% meer middelen uitgetrokken en de initiële begroting 2016 voorziet in 6% meer middelen dan in de initiële begroting 2015.

“Het budget van de VSSE werd in 2015 met 20% opgetrokken”, aldus een persmededeling van het ministerie van Justitie. “ Zowel inzake personeel als inzake investeringskredieten werden in bijkomende middelen voorzien. Voor personeel gaat het om ruim 7,5 miljoen euro bijkomende middelen, voor investeringen over ruim 1,1 miljoen euro extra. “

De ontwerpbegroting zoals ingediend in de Kamer voorziet reeds 6% meer kredieten dan de initiële begroting van 2015. Het gaat niet op om deze initiële cijfers te vergelijken met gerealiseerde cijfers van het voorbijgaande jaar. Dit is appelen met peren vergelijken. Doorheen een begrotingsjaar worden doorgaans kredieten bijkomend toegekend in functie van de behoeften, meestal bij de begrotingscontrole in maart.”

“Uiteraard blijft het van belang de veiligheidsdienst ook naar de toekomst toe de nodige ruimte te blijven geven om performant te functioneren en zullen ook in 2016 nog middelen ter beschikking zijn in de veiligheidsenveloppe.”

Corrigeer

MEER NIEUWS