CIA-chef: “ISIS plant waarschijnlijk nog andere aanslagen”

CIA-chef: “ISIS plant waarschijnlijk nog andere aanslagen”

Foto: BELGAIMAGE

Terreurgroep Islamitische Staat (ISIS) plant mogelijk nog meer aanslagen die lijken op die van Parijs. Dat heeft John Brennan, het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten CIA, maandag verklaard in Washington.

“Ik denk dat dit niet de enige operatie is die ISIS aan het voorbereiden is. Ik beschouw deze aanslagen zeker niet als een geïsoleerd geval”, aldus Brennan.

ISIS “wordt er niet gelukkig van zijn moorddadige activiteiten te beperken tot Irak en Syrië en lokale franchises op te zetten in het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en Afrika, maar heeft ook een programma op poten gezet met buitenlandse operaties, dat nu met dodelijke resultaten wordt uitgevoerd”, zegt de CIA-chef nog. “De veiligheids- en inlichtingendiensten werken momenteel hard om te zien wat ze kunnen doen.”

De Amerikaanse president Barack Obama verklaarde maandag nog dat de VS niet over “specifieke” informatie beschikten over mogelijke jihadistische aanslagen in Parijs.

Ook de Franse premier Manuel Valls verklaarde maandag dat Frankrijk en Europa zich moeten voorbereiden op nieuwe aanslagen. Zijn Britse collega David Cameron meldde dan weer dat de aanslagen van vrijdag in Parijs, ook in het Verenigd Koninkrijk hadden kunnen plaatsvinden. De afgelopen zes maanden werden in het land al zes aanslagen verijdeld, zei hij.

Corrigeer

MEER NIEUWS