Kok van D'Oude Pastorie is viskok van het jaar

Lochristi - Rob Stevens van restaurant D'Oude Pastorie uit Lochristi heeft het lekkerste en origineelste gerecht met hondshaai, de Vis van het Jaar 2015, op zijn kaart staan. Dat oordeelde de vakjury op de live finale van de Nationale Horecawedstrijd tijdens Horeca Expo in Gent. Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw en bevoegd voor VLAM, reikte de prijzen uit. Dat meldt VLAM zopas in een persbericht. Jan Audenaert en Ann Stevens van D'Oude Pastorie postten het bericht en een foto van het gerecht maandagavond op hun Facebookpagina.

"Ja, het was een super moment, daar in Flanders Expo, op de Horecabeurs, toen we hoorden dat wij gewonnen hadden", aldus de jonge Rob Stevens (21): Het recept was echt teamwork, en we waren daar ook samen voor de bereiding, de ontlading was groot." Stevens liep hotelschool in Koksijde en Gent: "Ik kwam hier in D'Oude Pastorie terecht voor mijn stage, en ik ben hier blijven werken. En nee, door die titel ga ik niet naast mijn schoenen lopen. Gewoon met de voeten op de grond blijven. En doorwerken. Alleen dan gaat het lukken" aldus Rob Stevens uit Oostakker.

Ook Ann Stevens (nee, geen familie!) bevestigt het groepswerk: "Om te vermijden dat alweer de echt grote namen zoals een Peter Goossens zouden winnen, mag het niet de chef-kok van het restaurant zelf zijn die het gerecht bereidt, maar iemand uit het team. het was dus Rob die aan het fornuis stond, en Jan was zijn 'hulpje'" aldus Ann. 

 

 

VLAM (de Vlaamse dienst voor Agromarketing) koos samen met de Vlaamse visserijsector voor hondshaai als Vis van het Jaar 2015. Hondshaai is minder gekend maar heeft een groot potentieel voor  vissers én voor de keuken, zowel thuis als in de horeca. De Nationale Horecawedstrijd is een jaarlijks terugkerende wedstrijd van VLAM om de Vis van het Jaar meer ingang te doen krijgen bij de Belgische horeca.

De Nationale Horecawedstrijd is voorbehouden aan professionele koks. De uitdaging bestaat erin het lekkerste en origineelste gerecht op de kaart te zetten met hondshaai als hoofdingrediënt. De deelnemers stuurden hun recept met een schets van de presentatie naar VLAM.


Eind oktober maakte de vakjury, samengesteld uit vertegenwoordigers van de belangrijkste restaurateursverenigingen en voorgezeten door NorthSeaChef Filip Claeys, een voorselectie uit de deze recepten. Vijf finalisten werden geselecteerd en bereidden op 16 november live in de demonstratiekeuken van Horeca Expo hun gerecht.

 De finalisten waren Jurgen Brouillard van restaurant Da Vinci in Dendermonde,  Olivier Stevens van brasserie Pakhuis in Gent, Benjamin Mahy van restaurant Le Cap des trois provinces in Ocquier, Rob Stevens van D’Oude Pastorie in Lochristi en Sam Van Houcke van restaurant Onder de Toren in Hansbeke

Het werd Rob Stevens van D'Oude Pastorie die het uiteindelijk haalde en zich Viskok van het jaar 2016 mag noemen.  Rob Stevens, die zwaar onder indruk was na de prijsuitreiking, won met een recept voor zacht gegaarde hondshaai met gebrande prei, kastanjes en peterseliewortel.

Het recept kan u hieronder lezen.


Prijzen
De winnaar van de wedstrijd ging naar huis met de 'Viskok van het Jaar'-trofee en -diploma, een cheque ter waarde van € 1.250, een waardebon van € 250 te besteden bij ISPC aangeboden door Horeca Expo, en een dinerkaart voor twee personen bij Peter Goossens, Restaurant Hof van Cleve in Kruishoutem.
De laureaten ontvingen elk: een 'Viskok van het Jaar'-diploma en een dinerkaart voor twee personen in restaurant De Jonkman in Brugge. 

D'Oude Pastorie haalde vorige week nog een score van 15 op 20 bij de Gault&Millau gids. De bekendmaking van de Michelinsterren was voorzien voor vandaag, maar werd uitgesteld wegens de terreurdaden in Parijs.

 

Recept Winnaar_viskok2016 (1)

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio