UEFA resoluut: "Euro 2016 blijft in Frankrijk"

UEFA resoluut: "Euro 2016 blijft in Frankrijk"

Foto: UEFA

De dodelijke terroristische aanslagen op Parijs hebben de vastberadenheid van de organisatoren van het Europees Kampioenschap van 2016 niet aangetast. "De grootste internationale voetbalcompetitie na de wereldbeker blijft in Frankrijk", aldus de Europese voetbalbond UEFA.

De loting zal zoals gepland doorgaan op 12 december in het Palais des Congres in Parijs, en het toernooi zelf zal gewoon afgewerkt worden tussen 10 juni en 10 juli, aldus de UEFA in een officiele mededeling. Het Stade de France, het stadion waar de finale moet doorgaan, was één van de doelwitten van de terroristische aanslagen van vrijdagavond, die minstens 129 levens eisten.Het EK van volgend jaar wordt het grootste ooit, met 24 ploegen aan de start en 10 speelsteden. Op het vorige EK in Oekraine en Polen kwamen slechts 16 teams in actie.

"Na de dramatische gebeurtenissen van afgelopen vrijdag in Parijs, willen UEFA en het organisatiecomité van Euro 2016 herhalen dat we grote aandacht schenken aan veiligheid in hun plannen. Hoewel er geen reden is om te geloven dat het EK het doelwit kan worden van een aanval, moet een potentiële terroristische aanval altijd in overweging genomen worden."

De Franse president Francois Hollande was aanwezig bij de wedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland toen twee zelfmoordterroristen zichzelf opbliezen in de buurt van het stadion. Eén van de terroristen probeerde het stadion met een ticket te betreden, maar werd tegengehouden aan de ingang. Na de aanslag werd het publiek tijdelijk in het stadion gehouden om een stormloop te voorkomen.

Volgens Chris Eaton, hoofd veiligheid van wereldvoetbalbond FIFA op het WK van 2010, tonen de daden van het personeel in het Stade de France aan dat de veiligheidsmaatregelen werken. "De dodentol zou veel hoger zijn indien de terroristen het stadion hadden kunnen betreden. Wat daar gebeurde was een success, geen mislukking.”

"Ongeveer 100 miljoen dollar van het miljard dollar dat de organisatie van het WK 2010 kostte, ging op aan beveiliging. Ik verwacht dat een soortgelijk plan gebruikt zal worden voor 2016', aldus Eaton, die ook beschreef waaruit dat plan bestaat: "Cirkels rond elke wedstrijd: een perimeter rond het stadion, bemande ingangen en steward binnen in het stadion. Ook onderzoek naar binnenlandse bedreigingen, regionale risico's met het oog op de landsgrenzen en een wereldwijde capaciteit om informatie te delen, moeten incidenten voorkomen." Zo verliep het WK in Zuid-Afrika grotendeels incidentloos. Volgens Eaton werden "een aantal incidenten verijdeld voor ze verwezenlijkt konden worden".

Corrigeer

MEER NIEUWS