Reynders wil Europese samenwerking tegen terreur versterken

Reynders wil Europese samenwerking tegen terreur versterken

Foto: EPA

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft in een interview met het Franse persagentschap AFP gepleit voor een sterkere Europese samenwerking in de strijd tegen het terrorisme. Hij wil “een verandering van mentaliteit” na de aanslagen in Parijs.

“Al enkele jaren pleit ik, in de Europese Unie of binnen de Navo, ervoor dat men meer en meer inlichtingen tussen diensten uitwisselt. Ik hoop dat na al deze aanslagen, deze drama’s, er een verandering van mentaliteit zal zijn”, aldus Reynders.

“Men weet helaas dat Europa vaak vooruitgaat met crisissen. Als er geen drama is, is er geen crisis en heeft men de neiging te aarzelen om meer stappen te zetten”, betreurt hij. “De controle van de buitengrenzen, de uitwisseling van informatie - gevoelige informatie inbegrepen - tussen landen, dat moet meer gebeuren in Europa.”

Reynders rekent op de spoedvergadering van de Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie vrijdag in Brussel om vooruitgang te boeken. “Ik hoop dat er concrete maatregelen zullen zijn. Ik denk aan dispositieven voor de controle van de buitengrenzen, maar ook aan gegevensuitwisseling wat betreft passagiers.” Over het onderzoek zelf meent de minister dat de “volledige solidariteit met Frankrijk” de prioriteit is.

Een betere Europese samenwerking “zal ons toelaten een einde te maken aan het bestaan van een aantal cellen. Men kan dat doen door onderzoek, helaas nadat feiten zijn gepleegd. Op andere ogenblikken kunnen we dat doen op een preventieve manier zoals we hebben gedaan begin dit jaar in Verviers en Brussel, door terroristische filières op het grondgebied volledig te ontmantelen”.

Volgens Reynders is het onmogelijk “in een situatie zonder dreiging te leven, wanneer we zien wat er gebeurt in de wereld”.

Reynders wil echter niet dat het vrije verkeer van personen in het Schengen-gebied in vraag wordt getrokken. “Ik geloof dat we uitzonderingsmaatregelen voor beperkte perioden moeten kunnen treffen. Ik begrijp de noodtoestand die in Frankrijk is beslist”, klinkt het nog. “We hebben zelf de controles aan de grenzen, in de luchthavens, in de stations opgevoerd. Maar dat is tijdelijk.”

Corrigeer

MEER NIEUWS