Zorgen om gezochte terrorist zo groot dat België - Spanje niet doorgaat

Vriend: "Ik heb Abdeslam Salah afgezet aan Koning Boudewijnstadion"

Salah Abdeslam (26) is de enige van de acht terroristen van Parijs die zich bij de aanslagen niet heeft op­geblazen. Dat deze kerel nu in Brussel rondloopt, baart de Belgische veiligheidsdiensten grote zorgen. En die zijn zo groot dat in allerijl beslist werd om de interland van de Rode Duivels vanavond af te gelasten.” Zeker omdat zijn vriend beweert dat Abdeslam werd afgezet bij het Koning Boudewijnstadion.

Lees ook: Nieuw opsporingsbericht voor Salah Abdeslam: "Zeer gevaarlijk en mogelijk gewapend"

De acht broeders met bommengordels en aanvalswapens hadden afscheid genomen van het leven hier. Ze wilden sterven voor Allah.” Zo klonk het zaterdagochtend nog in het pers­bericht van Islamitische Staat (ISIS), waarmee de terreurorganisatie het bloedbad in Parijs opeiste en duidelijk maakte dat de terreur gezaaid werd door vastberaden zelfmoordterroristen.

Alleen, terrorist Salah Abdeslam koos vrijdag als enige van de acht niet voor de dood. Hij ontvluchtte de Parijse wijk, en belde enkele Brusselse vrienden om hem op te halen.

“Dat hij zichzelf niet heeft opgeblazen, baart ons grote zorgen”, zegt een bron binnen de veiligheidsdiensten. “Niemand weet waarom hij als enige niet stierf. Durfde hij niet? Had hij andere plannen? Dat uitgerekend die kerel rondloopt in Brussel, maakt ons zeer on­gerust.”

Broer zien sterven

Wellicht heeft Salah vrijdag gezien hoe zijn oudere broer Brahim (31) stierf toen zijn bomvest ontplofte, vlakbij de ingang van café Le Comptoire Voltaire. Wellicht explodeerde de bommengordel per ongeluk. Er vielen geen slachtoffers.

Daar kan Salah voor het eerst gezien hebben hoe bloedig de impact van zo’n bommengordel is. Zelfmoordterroristen zijn bovendien niet altijd op slag dood. Een van de drie zelfmoordenaars aan het Stade de France leefde bijvoorbeeld nog enige tijd: ambulanciers probeerden hem te reanimeren.

Geen vluchtplan

De Franse onderzoekers gaan er vanuit dat Salah op de vlucht sloeg in de zwarte Seat Leon. Die parkeerde hij in Montreuil, op een steenworp van het kerkhof Père Lachaise. Hij belde een vriend op in Brussel, met de vraag om hem te komen zoeken in Parijs. Ongetwijfeld omdat hij besefte dat de Seat geseind stond.

Hij moest uren wachten. Het suggereert dat er – terwijl de aanslagen toch zorgvuldig voorbereid waren – geen vluchtplan klaar lag.

Twee keer gecontroleerd

“Ik kreeg vrijdagnacht tussen 0.15 uur en 0.30 uur telefoon van Salah”, vertelde de aan­gehouden Mohammed Amri (27) uit Molenbeek dit weekend aan zijn ondervragers. Amri werkt bij Samusocial, de Brusselse daklozenopvang, en hij was net klaar met werken. “Salah zei dat hij in Parijs gestrand was met autopech. Hij vroeg of ik hem kon ophalen.”

Amri reed samen met een andere vriend, Hamza Attouh, naar Parijs. De drie kennen elkaar uit het drugsmilieu. Op de doortocht werd Amri al een eerste keer gecontroleerd. Op de terugweg, met Salah aan boord, nog eens twee keer.

Koning Boudewijnstadion

De twee vrienden van Salah zeggen dat ze niet op de hoogte waren van het terreurplan. Toch werden ze allebei aangehouden. Aangezien alle radio- en tv-zenders, en alle nieuwssites het vrijdag over de aanslagen hadden, kunnen de speurders niet geloven dat de twee zich geen vragen stelden over de aanwezigheid van Salah in Parijs.

“Maar ook op de terugweg hebben we het nooit over de aanslagen gehad”, beweren de twee mannen.

Ze zeggen allebei dat ze zaterdagochtend in Brussel afscheid genomen hebben van Salah ­Abdeslam. Volgens Amri was dat in Molenbeek. Attouh daarentegen zegt dat ze Abdeslam uit de auto lieten aan het Koning Boudewijnstadion. Sindsdien is hij spoorloos. Dat baarde de regering zoveel zorgen dat ze gisterenavond laat beslisten de interland van de Rode Duivels tegen Spanje af te gelasten. Lees hier meer.

Corrigeer

MEER NIEUWS