België-Spanje in allerijl afgelast door terreurdreiging

België-Spanje in allerijl afgelast door terreurdreiging

Foto: Isosport

De voetbalwedstrijd België-Spanje is maandagavond in allerijl afgelast, op uitdrukkelijk bevel van de regering. Dat gebeurde nadat de veiligheidsdiensten het dreigingsniveau voor een terroristische aanslag voor heel België optrokken van niveau 2 naar 3, op een schaal van 4. Dreigingsniveau 3 betekent dat er "sprake is van een mogelijke en waarschijnlijke dreiging tegen de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse."

Alles over de Rode Duivels op Sportwereld.be

De veiligheidsdiensten vrezen dat de nog steeds voortvluchtige zelfmoordterrorist Salah Abdeslam – die aan de aanslagen in Parijs deelnam – ook in ons land een aanslag wil plegen. Abdeslam, die in Molenbeek woont, is na de aanslagen de laatste keer opgemerkt aan het Brusselse Koning Boudewijnstadion.

Abdelsman, die vermoedelijk over wapens en explosieven beschikt, wordt als bijzonder gevaarlijk beschouwd. In principe moest ook hij zich na de Parijse aanslagen opblazen met de bomgordel die hij droeg.

Bovendien zouden er vandaag nog extra dreigementen zijn geweest. Om al die redenen is op bevel van de regering de voetbalwedstrijd België-Spanje in het Brusselse Koning Boudewijnstadion afgelast. De wedstrijd zou sowieso al plaatsvinden in een sfeer van draconische veiligheidsmaatregelen, met zwaarbewapende agenten en militairen op elke straathoek rond het stadion. De regering wil niet het risico lopen dat er in ons nationaal voetbalstadion een aanslag plaatsvindt, wat afgelopen vrijdag ook de bedoeling was in het Parijse Stade de France.

"Fans krijgen later deze week informatie over tickets"

Bij de Belgische voetbalbond was men niet rouwig om die beslissing, want ook aan die kant vond men het risico zo onderhand te groot worden. Eerder op de dag vreesde men niet zozeer voor een echte aanslag, maar wel voor een valse bommelding waardoor het stadion zou moeten worden ontruimd. Of voor een paniekaanval zoals op Place de la République zondagavond.

De bond liet in een persbericht weten "heel erg te betreuren dat een dergelijke vriendschappelijke match tussen twee gemotiveerde ploegen zo laat geannuleerd moet worden en begrijpen dat heel wat supporters ontgoocheld zullen zijn. We willen en kunnen in deze uitzonderlijke omstandigheden echter geen enkel risico nemen met de veiligheid van onze spelers en supporters."

De KBVB werd naar eigen zeggen "laat door de regering gecontacteerd met de aanbeveling de wedstrijd België-Spanje niet te laten doorgaan", en gaf daar na overleg met de bevoegde instanties en de Spaanse nationale ploeg gehoor aan.

Tickethouders zullen in de loop van deze week informatie ontvangen over wat er nu zal gebeuren met hun tickets.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.