Brein achter aanslagen Verviers en Parijs nog steeds spoorloos

De Belgische terrorist Abdelhamid Abaaoud was de weken voor de aanslag in Parijs het doelwit van Westerse luchtaanvallen. Het brein achter de aanslagen en de verijdelde aanslagen in Verviers kon echter niet gevonden worden, hebben twee veiligheidsofficieren verklaard.

Nu zou blijken dat de terrorist zich samen met twee voortvluchtige daders verschuilt in de Parijse buurt Saint-Dennis, waar sinds woensdagochtend de Franse politie een grootschalige klopjacht houdt. Er werd urenlang geschoten, twee mensen zouden zich nog verschansen in een appartementsgebouw.

Sinds dinsdag bljkt dat er nog een negende terrorist rechtstreeks betrokken was bij de aanslagen van 13 november, deze zou net als Salah Abdelslam nog voortvluchtig zijn. Naar Abdelslam werd maandag intensief gezocht tijdens huiszoekingen in Molenbeek, maar hij werd nog niet gevonden.  

Bij de bloederige aanslagen in Parijs van vrijdagavond kwamen al zeker 129 mensen om het leven kwamen. Zeven van de negen terroristen kwamen na zelfmoordacties om het leven. 

Abaaoud

Ook het meesterbrein achter de aanslagen in Parijs, de Belg Abdelhamid Abaaoud, wordt nog gezocht. Hij was ook de leider van de terroristencel in Verviers en werd eerder dit jaar bij verstek veroordeeld voor het rekruteren van jihadisten. Hij zou ook een plan beraamd hebben om agenten te onthoofden, waarop hij gevlucht was naar Syrië.

Sindsdien werd Abaaoud wel intensief in de gaten gehouden, werd vernomen bij veiligheidsofficiers door The Wall Street Journal. Meer zelfs: er was een concreet plan om Abaaoud uit te schakelen via luchtaanvallen. De man werd echter niet gevonden, al zijn de officiers niet zeker dat het uitschakelen van de man de aanslagen ook vermeden zou hebben.

Corrigeer

MEER NIEUWS