Nieuwe databank met alle Belgische Syriëstrijders: “Beter laat dan nooit”

Nieuwe databank met alle Belgische Syriëstrijders: “Beter laat dan nooit”

Foto: Dabiq

Vanaf 1 januari zal het antiterreurorgaan OCAD een compleet nieuwe ‘dynamische’ databank gebruiken om de Syriëstrijders op te volgen. Dat staat in de beleidsnota van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), zo meldt De Tijd dinsdag.

Alle namen van Belgische Syriëstrijders - door de veiligheidsdiensten foreign terrorist fighters genoemd - staan nu op een centrale lijst. Op die ‘geconsolideerde Syriëlijst’ zet het antiterreurorgaan OCAD alle verdachte namen die het van de veiligheidsdiensten krijgt. In mei stonden er 924 namen op. Het gaat om acht categorieën van personen, zoals zij die in Syrië strijden, op weg zijn naar Syrië, al teruggekeerd zijn maar ook zij die er niet in geslaagd zijn in Syrië te geraken en zij die dreigen te vertrekken.

Bij elke naam in die nieuwe databank zal ook de dreigingsevaluatie van het OCAD te vinden zijn, zodat de opvolging van elke Syriëstrijder duidelijk is voor alle veiligheidsdiensten in ons land.

Het grote probleem met de lijst is dat hij vooral een vergaarbak van namen is, waarvan de politiediensten lang niet altijd goed weten wat ze ermee aan moeten. Het is dus niet duidelijk welke dienst welke naam volgt. Ook de actualisering van de lijst met nieuwe informatie die over elke persoon binnenkomt, verloopt niet vlot.

“We hadden deze databank natuurlijk al twee jaar geleden moeten hebben. Maar beter laat dan nooit”, zucht een bron bij de veiligheidsdiensten.

Corrigeer

MEER NIEUWS