Egyptische regering: "Oorzaak vliegtuigcrash nog steeds onbekend"

Egyptische regering: "Oorzaak vliegtuigcrash nog steeds onbekend"

Foto: REUTERS

De crash van het Russische passagierstoestel op 31 oktober werd veroorzaakt door een bom aan boord. Dat meldt de Russische federale veiligheidsdienst dinsdag. Egyptische autoriteiten hebben inmiddels twee werknemers van de luchthaven van Sharm el-Sheikh opgepakt. Ze worden ervan verdacht geholpen te hebben bij het aan boord smokkelen van de explosieven. De Egyptische minister van Burgerluchtvaart Hossam Kamal beweert dan weer dat het onderzoek naar de crash nog altijd niet heeft uitgewezen wat de precieze oorzaak was.

"Er werden in totaal zeventien mensen opgepakt. Twee van hen, werknemers van de luchthaven van Sharm el-Sheikh,  worden ervan verdacht geholpen te hebben bij het plaatsen van de bom op het vliegtuig", melden de Egyptische autoriteiten. Tegelijk laat de Egyptische regering weten dat het onderzoek naar de crash nog altijd niet bepaald heeft wat de precieze oorzaak was. Vervolgens heeft de Egyptische regering in een communiqué bevestigd dat ze de aankondiging uit Moskou "in overweging" nemen.

Explosieven

Onderzoekers hebben de resten van explosieven gevonden in het wrak van de Airbus A321, die op 31 oktober neergestort was in de Sinaiwoestijn, met 224 doden tot gevolg. Het zou gaan om een zelfgemaakt springtuig met een kracht gelijk aan 1 kilogram TNT.

Onder meer door die vondst is het nu zeker dat het om een terreurdaad gaat, concludeert het Kremlin. “We zijn nu zeker dat het een daad van terroristen was”, zegt Alexander Bortnikov, hoofd van de Russische veiligheidsdiensten.

De Russische president Vladimir Poetin liet weten dat de Russische luchtaanvallen op Syrië nog zullen worden versterkt. Ook beloofde hij de daders van de aanslag te zullen opsporen, “waar ze zich ook bevinden”, en hen te straffen. Hij belooft zelfs een bedrag van omgerekend 47 miljoen euro voor wie de daders vindt.

De Egyptische autoriteiten brengen intussen zeker twee medewerkers van de luchthaven van Sharm el-Sheikh in verband met het aanbrengen van de explosieven op het vliegtuig. 

 

Het vliegtuig van de Siberische luchtvaartmaatschappij Kolavia was op 31 oktober na het opstijgen uit de badplaats Sharm el-Sheikh neergestort in de Sinaiwoestijn in Egypte. Het was lang onduidelijk wat de crash veroorzaakt had, maar er werd al snel rekening gehouden met een terreuraanslag. Dat er een bom aan boord ontploft was, leek al snel een aannemelijk scenario.

Corrigeer

MEER NIEUWS