Philips Turnhout schrapt 159 banen: directie blijft geloven in toekomst

Philips Turnhout schrapt 159 banen: directie blijft geloven in toekomst

Foto: BELGA

Turnhout - Philips Turnhout wil tegen eind volgend jaar 159 banen schrappen. Dat is dinsdagochtend bekendgemaakt tijdens een bijzondere ondernemingsraad, zo melden de vakbonden. De Belgische directie blijft echter geloven in de toekomst van Philips Turnhout. "Maar de markt is wel dalende."

Het zou gaan om 82 bedienden en 77 arbeiders. In eerste instantie wil Philips dat getal bereiken met vrijwillige vertrekkers. Lukt dat niet, dan komen er ook gedwongen ontslagen, meldt de christelijke vakbond CNE.

Terwijl de vakbonden bij Philips Turnhout luidop vrezen voor een uitdoofscenario van de fabriek, blijft de Belgische directie geloven in de toekomst. Naar eigen zeggen wil het bedrijf marktaandeel in de conventionele verlichtingssector winnen, al geeft het toe dat de omzetdaling groter uitvalt dan werd verwacht.

De directie bevestigt dinsdag de intentie om 159 jobs te schrappen om gelijke tred te houden met de dalende verkoopscijfers, te wijten aan de opkomst van LED-verlichting, die elders wordt geproduceerd. “Jaarlijks zien we een daling van tien tot twintig procent. Dat heeft een invloed op het aantal banen”, bevestigt woordvoerder Sabrina Heymans. Ook bevestigt ze dat de daling sterker uitviel dan aanvankelijk werd gedacht.

De vakbonden zien de toekomst van de fabriek dan ook somber in, als Turnhout niet opnieuw kansen krijgt. In België blijven ze het vertrouwen wel behouden. “We hebben de strategie om grootste te blijven binnen de conventionele professionele verlichting. Binnen de sector willen we marktaandeel winnen”, stelt Heymans verder. “Aangezien de fabriek in Turnhout wereldwijd de grootste productievestiging is voor conventionele lampen is er zeker nog toekomst, maar het is zo dat de markt dalende is. We moeten aanpassingen doen om de organisatie productief te houden."

Niet eerste herstructurering

Bij Philips Turnhout vonden de voorbije jaren al een aantal grote herstructureringen plaats. In juni 2012 werden 136 banen geschrapt. In december 2014 volgden nog eens 170 ontslagen. Momenteel is de laatste grote productiefabriek van Philips in ons land nog goed voor ongeveer 1.000 werknemers.

In Turnhout worden HID-lampen gemaakt, speciale hogedrukgaslampen voor gebruik in sportstadions, winkels en sporthallen. Maar de productie van ledlampen, waarvan de verkoop stevig in de lift zit, gebeurt volledig in Azië. Voor Philips is de lichtdivisie, waartoe Turnhout behoort, ook niet langer strategisch.

Corrigeer

NIEUWS