Heropstart Doel 3 en Tihange 2 ten vroegste op 15 december

Heropstart Doel 3 en Tihange 2 ten vroegste op 15 december

Themabeeld Foto: REUTERS

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) heeft aan uitbater Electrabel de toelating gegeven om de reactoren van Doel 3 en Tihange 2 opnieuw op te starten. Electrabel hoopt beide centrales op 15 december weer te laten draaien.

Op basis van eigen analyses van het FANC en de rapporten van verschillende expertengroepen heeft de nucleaire regulator besloten “dat er geen elementen meer zijn die een heropstart van de reactoren van Doel 3 en Tihange 2 in de weg staan”. Dat meldt het FANC dinsdag.

Heropstart

Daarmee geeft het uitbater Electrabel toestemming voor een heropstart. Electrabel verwacht beide centrales ten vroegste op 15 december weer te kunnen laten draaien. Dat meldt moederbedrijf Engie op zijn website. 

De centrales werden een eerste keer stilgelegd in de zomer van 2012 toen tijdens een onderhoudsstop in de stalen wanden van de reactorkuipen “duizenden foutindicaties” werden ontdekt.

"Doodsteek voor hernieuwbare energie"

Oppositiepartijen Groen en Ecolo reageren ontstemd op het heropenen van de kernreactoren. "Na drie jaar van miserie roept dit toch veel vragen op", oordeelt Groen-Kamerlid Kristof Calvo. Eén van de externe experts zou trouwens reserves gehad hebben bij de beslissing om te heropenen, vult Ecolo-collega Jean-Marc Nollet aan. 

De heropening van de scheurtjescentrales, in combinatie met de levensduurverlening van Doel 1 en 2 tot 2025, betekent de doodsteek voor hernieuwbare energie in België, klinkt het bij sp.a'er Johan Vande Lanotte. Uit eigen berekeningen besuit hij dat indien alle centrales draaien, nucleaire energie buiten de piekuren zowat alle consumptie zou dekken. 

"De sector van de hernieuwbare energie wordt op die manier vakkundig de nek omgedraaid", besluit Vande Lanotte. "We hebben dus een liberale regering die in een vrijgemaakte markt opnieuw een monopolie installeert." 

Corrigeer

NIEUWS