EU zegt Frankrijk unanieme steun toe na aanslagen

EU zegt Frankrijk unanieme steun toe na aanslagen

De Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian en de Europese Hoge Vertegenwoordiger Federica Mogherini. Foto: EPA

De Europese ministers van Defensie hebben dinsdag positief gereageerd op de vraag van Frankrijk om voor het eerst de ‘solidariteitsclausule’ van het Europees verdrag te activeren. Alle lidstaten tonen zich bereid de Fransen hulp en bijstand te bieden.

Artikel 42.7 van het verdrag werd nooit eerder ingeroepen. Het stelt dat wanneer een lidstaat “gewapenderhand” wordt aangevallen, de andere lidstaten de plicht hebben dit land met alle middelen hulp en bijstand te verlenen. De Franse president François Hollande kondigde maandag aan dat hij het artikel wil activeren, in de strijd tegen het terrorisme na de aanslagen in Parijs.

De Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian legde de vraag van zijn president dinsdag in Brussel voor aan zijn 27 Europese collega’s. Die steunen het Franse verzoek unaniem, lieten Le Drian en de Europese Hoge Vertegenwoordiger Federica Mogherini weten.

Een formele beslissing is niet meer nodig. Frankrijk gaat nu met alle andere lidstaten onderhandelen over bilaterale hulp en bijstand die kan geboden worden. De Europese Unie krijgt een faciliterende rol.

Het is nog niet duidelijk welke hulp de Fransen willen en zullen krijgen. “Dit kan steun aan Frankrijk zijn in Irak en Syrië, of steun aan andere operaties”, zei Le Drian. “Frankrijk kan niet alles doen: het is actief in de Sahel, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Libanon, de Levant...” De bijstand van de andere landen hoeft niet noodzakelijk “op het terrein” te zijn, “maar kan ook elders”, aldus Le Drian.

Le Drian en Mogherini benadrukten dat de unanieme steun van de andere landen in de eerste plaats “een politieke daad van groot belang is”.

Corrigeer

MEER NIEUWS