Voetbalwedstrijden van dit weekend gaan gewoon door, wel extra maatregelen

Voetbalwedstrijden van dit weekend gaan gewoon door, wel extra maatregelen

De Ghelamco Arena werd na de aanslagen in Parijs getooid in de Franse vlag Foto: fvv

Naar aanleiding van de recente aanslagen in Parijs en de verhoogde terreurdreiging in België zullen voor de competitiewedstrijden in België extra veiligheidsmaatregelen getroffen worden. De acht competitiewedstrijden op de 16e speeldag in de Jupiler Pro League gaan wel gewoon door. Dat heeft de Raad van Bestuur van de Belgische profliga, de vertegenwoordiging van de eersteklassers, dinsdag beslist. "De staatsveiligheid contacteerde ons voor overleg", zegt een woordvoerdster van de Pro League. "Maar de wedstrijden in de Belgische eerste klasse van dit weekend kunnen gewoon doorgaan."

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

1 minuut stilte voor elke wedstrijd

Pierre François, CEO van de Pro League, liet optekenen dat het uitstellen van de competitiewedstrijden in eerste klasse niet aan de orde is. "We hopen dat veel supporters naar de stadions afzakken om te tonen dat we ons dagelijkse leven voortzetten ondanks de dreiging", zei François, die daarin bijval krijgt van de Raad van Bestuur.

"Aangezien er vanuit de bevoegde instanties tot op heden geen vraag werd ingediend om de wedstrijden van speeldag 16 in de Jupiler Pro League te verplaatsen bij de Pro League, zullen deze wedstrijden doorgaan zoals gepland", liet de Pro League weten. "Uit solidariteit met de slachtoffers van de aanslagen, zal er in alle stadions 1 minuut stilte worden gehouden vóór de aftrap."

"De gevraagde extra veiligheidsmaatregelen vanuit de Federale Politie werden onmiddellijk overgemaakt aan onze clubs, opdat zij de nodige voorzorgen kunnen treffen om de supporters in alle veiligheid hun voetbalwedstrijd te laten bijwonen. Zo vragen we onder andere aan de supporters om zich tijdig naar het stadion te begeven. De overige veiligheidsmaatregelen voor de supporters communiceren we morgen/woensdag met tekst en uitleg."

"Vertrouwen in lokale overheden"

"Onmiddellijk na de feiten in Parijs hebben wij contact opgenomen met de Voetbalcel om informatie uit te wisselen", aldus Pro League-voorzitter Ludwig Sneyers. "Omdat zij in nauw contact staat met de federale politie en het crisiscentrum Binnenlandse Zaken, kan de Voetbalcel beter inschatten hoe de zaken ervoor staan dan wij. De Pro League heeft geen enkel signaal gekregen dat de wedstrijden niet kunnen doorgaan, omdat het risico te groot zou zijn", verklaart Sneyers de beslissing.

Woensdag preciseert de Pro League welke maatregelen de clubs zullen nemen. "Op dit ogenblik moeten er nog een aantal zaken gebeuren. Vandaag hebben we besproken wat we moeten doen. De volgende dagen voeren we dat ook uit. Alle nodige mensen zullen gecontacteerd worden. En wanneer we alles gedaan hebben wat we moesten doen, heb ik er vertrouwen in dat alles op zijn pootjes terecht zal komen."

"De lokale overheden zijn heel belangrijk in deze zaak. Zij beslissen of bepaalde evenementen kunnen doorgaan al dan niet. De lokale politie laat zich perfect inlichten en is perfect op de hoogte om de juiste beslissing te nemen. Wanneer er aanwijzingen zijn dat er een verhoogd risico is, zullen die mensen wel ingrijpen. De burgemeesters nemen de uiteindelijke beslissing en dat gaat niet alleen over het voetbal, maar over allerhande evenementen."

AA Gent extra voorzichtig

De clubs en gemeenten lijken zelf wel bijkomende maatregelen te nemen.  De speeldag start vrijdag met AA Gent-Westerlo. Naar aanleiding van de recente aanslagen in Parijs en de verhoogde terreurdreiging in België zullen voor de wedstrijd in en rond de Ghelamco Arena extra veiligheidsmaatregelen getroffen worden.

“Het is verboden zakken of tassen (rugzak, handtas,...) mee te nemen naar de wedstrijd”, zo klinkt het op clubwebsite van AA Gent. “Supporters die toch een zak of tas meenemen, zullen we spijtig genoeg geen toegang kunnen geven tot het stadion. Er zijn in het stadion bovendien geen lockers om betreffende tassen of zakken op te bergen. “Er zullen bijkomende toegangscontroles worden uitgevoerd. Het fouilleren zal uitgebreider dan normaal zijn en daardoor treden mogelijk vertragingen op aan de stadioningangen.”

“Wij willen nog één zaak benadrukken: los van het feit dat het verboden is, is het in de huidige context GEEN GOED IDEE om bommetjes en/of ander pyrotechnisch materiaal mee te brengen en te ontsteken in de buurt van het stadion en/of tijdens de wedstrijd.”

Om de aftrap van het uitverkochte duel niet te missen, roept AA Gent de supporters op om vrijdagavond vroeger dan gewoonlijk naar het stadion af te zakken. “De ingangen van het stadion zullen geopend worden vanaf 18u.”

Ook extra maatregelen voor Lokeren-Anderlecht en Club Brugge-Zulte Waregem

Ook voor de competitiewedstrijden van zaterdag tussen Club Brugge en Zulte Waregem en het duel op Daknam tussen Sporting Lokeren en RSC Anderlecht zullen extra veiligheidsmaatregelen getroffen worden. D

Tijdens beide wedstrijden is het niet toegelaten om rugzakken of tassen mee te nemen in het stadion. Supporters die toch een zak of tas meenemen naar het stadion, zullen de toegang geweigerd worden. Daarnaast zullen er ook extra controles plaatsvinden. Daarom vragen de clubs aan de fans om tijdig naar het stadion af te zakken. De stadionpoorten zullen ook vroeger dan normaal opengaan. “Supporters van Anderlecht komen door de combiregeling per bus naar Lokeren. Zij zullen al gecontroleerd worden vooraleer naar Lokeren af te reizen”, voegde Lokeren daar nog aan toe. “Het gebruik van pyrotechnisch materiaal is hoe dan ook verboden. Los daarvan lijkt het ons geen goed idee om in de huidige omstandigheden dergelijk materiaal te gebruiken in of rond het stadion.”

Corrigeer

MEER NIEUWS