Tot 300 extra militairen op straat door verhoogd dreigingsniveau

Tot 300 extra militairen op straat door verhoogd dreigingsniveau

Defensie zal dinsdag tot 300 extra militairen ontplooien voor de bewaking van gevoelige locaties als gevolg van het verhoogde dreigingsniveau. Dat melden premier Charles Michel en Defensieminister Steven Vandeput dinsdagmiddag. De extra militairen komen bovenop de 220 militairen die al werden ingezet.

Het OCAD besliste maandagavond het dreigingsniveau voor het hele land op te trekken tot niveau 3 op een schaal die tot 4 gaat. Dat niveau stemt overeen met een mogelijke en waarschijnlijke dreiging. De dreiging betreft in het bijzonder plaatsen waar zich veel mensen verzamelen. Om die reden werd ook de voetbalinterland tussen België en Spanje afgelast.

Door de beslissing komt er opnieuw een grotere inzet van de veiligheidsdiensten. Zo zullen weer meer soldaten worden ingezet voor de statische bewaking van bepaalde locaties. De militairen worden prioritair in de grote steden ingezet. Het is de politie die de exacte locaties bepaalt. De politie en het crisiscentrum zullen in de komende dagen de situatie en de nodige capaciteit constant evalueren, aldus de premier en de minister.

De inzet valt onder hetzelfde protocolakkoord van maart 2015, dat het mogelijk maakte tijdelijk en in ondersteuning van de politie militairen in te zetten voor de statische bewaking van gevoelige locaties, gebouwen of perimeters. Bijkomende veiligheidsmaatregelen zijn mogelijk op basis van een evaluatie voor specifieke evenementen of locaties, besluiten premier Michel en minister Vandeput.

Corrigeer

MEER NIEUWS