Luckas Vander Taelen over Molenbeek: "Dit zat er al jaren aan te komen"

Luckas Vander Taelen over Molenbeek: "Dit zat er al jaren aan te komen"

Foto: Put

“Wat er nu gebeurt in Sint-Jans-Molenbeek, betreur ik uiteraard. Maar het verwondert mij zeker niet. Het probleem van de geradicaliseerde jongeren in Molenbeek bestaat al langer. Maar men heeft het nooit willen zien”, zegt auteur, muzikant, gewezen parlementslid voor Groen en Brusselaar Luckas Vander Taelen. Hij klaagde jaren geleden al de verwaarlozing in de arme Brusselse wijken aan.

“Dit zat er al jaren aan te komen. Omdat er op allerlei domeinen is gefaald. Maar vooral omdat we de waarheid niet onder ogen hebben willen of durven zien. Als je altijd alles minimaliseert en klasseert onder de noemer islamofobie, als je de problemen rond radicalisering niet wil zien, dan zijn ze er niet natuurlijk. Maar weet dan wel dat het vroeg of laat escaleert. De oorzaken zijn uiteenlopend. Ouders, school, gerecht, politici, jongeren zelf, iedereen draagt hier verantwoordelijkheid voor. Dit heeft niets meer met tolerantie of met multicultureel samenleven te maken. Dit gaat ook niet over bevolkingsgroepen, niet over katholieken, over joden of moslims. De strijd die we nu in Brussel moeten voeren is die tegen het extremisme. Dat gaat boven alle godsdiensten, boven alle volkeren heen. Want niemand pikt dit nog. De moslimgemeenschap zeker niet”, zegt Brusselaar Luckas Vander Taelen.

Hoe gaan we dat oplossen?

“In de eerste plaats moet iedereen er zich bewust van worden dat er wel degelijk een probleem is. Een groot probleem zelfs. Dat er nu eenmaal perfide krachten zijn die maar een doel hebben: vernietigen. En dat die gevaarlijke individuen dicht bij ons leven. Het is fout te denken dat het maar om een kleine minderheid. Ze zijn met meer dan we denken. Gelukkig zijn ze niet allemaal even extreem. Maar wat niet is, kan komen. Het zit de mensen alleszins bijzonder hoog. Zeker na wat er in Parijs is gebeurd. Want morgen kunnen ze hier om de hoek toeslaan.“

“We hebben het te lang slecht aangepakt. Geminimaliseerd. Gevolg is dat het zover gekomen is dat je vandaag in sommige scholen niet meer mag praten over de Holocaust. Wel, dan zeg ik dat het fundamenteel fout zit. Dat we slecht bezig zijn. Wat we nu meemaken zijn daar de gevolgen van. We hebben nesten van radicalisering gekweekt en hebben het veel te ver laten komen.”

Waarom precies daar in Molenbeek?

“Die recruteerders weten goed waar ze moeten zijn. In arme buurten, waar de marginaliteit groot is en waar de meeste jongeren hun studies niet afmaken en zonder diploma van school komen. Gevolg is dat ze geen werk vinden en zich uitgesloten voelen. Wie zou er dan gemakkelijker te manipuleren zijn dan zulke jongeren, denk je?”

Doet de moslimgemeenschap zelf genoeg om hen te stoppen?

“Ik wil hier zeker geen schuld geven aan de moslimgemeenschap. Maar ze zouden wel veel meer moeten doen, al zijn er meer en meer tekens dat ze bereid zijn om het probleem mee helpen aan te pakken. Anderzijds moeten ze toch ook al lang gezien hebben wat er in hun buurten gebeurde. Zij laten toch toe dat radicale predikanten komen spreken in hun moskeeën en daar opruiende taal spreken. Ze kunnen niet blijven rekenen op anderen om de problemen met hun kinderen op te lossen, dat kunnen we alleen door er samen aan te werken”, zegt Vander Taelen.

Wat vindt u van de uitspraken van ex-burgemeester Philippe Moureaux die zegt dat zoiets in zijn tijd allemaal niet gebeurde in Sint-Jans-Molenbeek?

“Hoe belachelijk kan je zijn. In zijn tijd was er nog geen oorlog in Syrië. Het is pas begonnen aan het einde van zijn regeerperiode. Moureaux heeft jarenlang de ogen gesloten voor de problemen in Sint-Jans-Molenbeek. Hij minimaliseerde elk probleem als er allochtonen bij betrokken waren. Ik zeg niet dat hij het extremisme en de radicalisering had kunnen tegenhouden, maar hij heeft het wel laten groeien. Wat hij gedaan heeft is eigenlijk een beetje schuldig verzuim.”

Corrigeer

MEER NIEUWS