Onschuldige man getraumatiseerd nadat zijn foto werd gebruikt als foto van Parijse terrorist

Sint-Jans-Molenbeek -

Het Laatste Nieuws en la Dernière Heure hebben dinsdag een foute foto gepubliceerd van Brahim Abdeslam, de Molenbeekse zelfmoordterrorist die zich vrijdag in een café in Parijs opblies. In de plaats van de terrorist publiceerden de kranten de foto van B.O., een 21-jarige man. Het Laatste Nieuws heeft intussen al een rechtzetting gepubliceerd op zijn website en zich verontschuldigd.

Toen de foto op de voorpagina van de kranten verscheen, is B.O. zich gaan aangeven bij het commissariaat in Sint-Jans-Molenbeek, waar hij klacht indiende tegen de twee media. De agenten stelden echter geen misdrijf vast en verwezen de man door naar de kranten. Volgens zijn familie is B.O. “getraumatiseerd”. “Hij durft zijn huis niet meer uit. Zijn moeder en zijn familie zijn in shock”, zegt een familielid. “Volgens ons hebben de kranten een zware fout gemaakt.”

De hoofdredactie van Het Laatste Nieuws geeft haar fout toe. “We hebben dinsdagochtend zo snel mogelijk een rechtzetting gepubliceerd op onze website”, zegt adjunct-hoofdredacteur Dimitri Antonissen. “Diezelfde rechtzetting zullen we woensdag prominent in onze krant publiceren.” De krant heeft contact gehad met de advocaat van B.O. en zijn excuses overgemaakt. De fout ligt volgens Antonissen bij een journalist van La Dernière Heure. “Een journalist heeft maandag de foto ter bevestiging getoond aan een familielid van Adbeslam. Maar die verificatie is onzorgvuldig gebeurd waardoor deze pijnlijke fout mogelijk was”, luidt het.

“We werken nauw samen met die krant, zeker voor nieuws uit Brussel en over de taalgrens. Dat de fout bij hun journalist ligt, ontslaat ons zeker niet van onze verantwoordelijkheid om alles te checken. We gaan nu intern bekijken hoe we dat soort fouten in de toekomst kunnen vermijden”, aldus Antonissen.

Corrigeer

MEER NIEUWS