“ISIS plant dodelijke cyberaanvallen”

Terwijl hackerscollectief Anonymous maandag aankondigde dat ze een aanval zullen lanceren tegen terreurgroep ISIS, wordt er intussen ook voor gewaarschuwd dat ISIS zelf aan dodelijke cyberaanvallen werkt.

De terreurgroep maakt nu al veelvuldig gebruik van het wereldwijde web om propaganda te verspreiden en aanvallen te plannen. Maar volgens George Osborne, de Britse minister van Financiën, is de kans niet onbestaande dat ISIS ook terreur zal zaaien op het net door cyberaanvallen te lanceren. ‘En via die aanvallen kunnen ze doden maken’, zegt Osborne, ‘Bijvoorbeeld door computersystemen van luchtverkeersleiding te saboteren, ziekenhuiscomputers over te nemen of om via zo’n cyberaanval de elektriciteitsvoorziening te hacken.’

De Britse minister van Financiën wil daarom het budget voor cybercrime verdubbelen en een systeem uitbouwen om ISIS ook online te bestrijden. Tegen 2020 moet er jaarlijks 1,9 miljard pond (zo’n 2,7 miljard euro) gaan naar het bestrijden van cybercriminaliteit. ‘Als we ISIS willen omverwerpen, moeten we niet alleen de organisatie zelf, de zelfmoordterroristen en hun wapens aanpakken, maar ook de cyberbedreiging die van ISIS uitgaat. We zullen ervoor zorgen dat wie ons aanvalt, weet dat we kunnen terugslaan’, zegt Osborne nog.

Cyberaanvallen op ISIS

Maandag kondigde hackerscollectief Anonymous, in de nasleep van de aanslagen in Parijs vrijdag 13 november, nog aan dat ze cyberaanvallen zullen uitvoeren op ISIS . Een paar uur later zorgde Anonymous er al voor dat 900 Twitteraccounts van de terreurgroep werden geblokkeerd.

Corrigeer

MEER NIEUWS