Minister van Binnenlandse Zaken spreekt berichten over 'ziekenwagen vol explosieven' tegen

Duitsland-Nederland afgelast: "Aanwijzingen voor aanslag, maar niks concreets gevonden"

De oefeninterland tussen Duitsland en Nederland is in laatste instantie (iets meer dan een uur voor de aftrap) afgelast, nadat de politie vijftien minuten na het openen van de stadionspoorten een tip had gekregen over een bom. Volgens minister van Binnenlandse Zaken waren er concrete aanwijzingen dat er een bom zou ontploffen tijdens de wedstrijd, maar zijn er geen concrete zaken aangetroffen. De teams van beide landen zijn alvast in veiligheid gebracht, de Nederlanders zijn zelfs alweer op weg naar de luchthaven.

De politie was met veel mankracht aanwezig in Hannover na de terreuraanslagen van vrijdag in Parijs. De toegangswegen richting de HDI-Arena werden ’s avonds al een poos afgesloten na de vondst van een verdacht pakketje, wat leidde tot een enorme verkeerschaos. Volgens een woordvoerster van de Duitse politie wees onderzoek uit dat het om een ongevaarlijk pakketje ging. 

Even later werd toch beslist om het duel in laatste instantie af te gelasten omdat de veiligheid niet kon worden gegarandeerd. De chef van de politie van Hannover, Volker Kluwe, had het meteen over "concreet gevaar voor heel Hannover".Volgens Bild was vermoedelijk een voertuig met springstof aangetroffen en onder meer de lokale krant Kreiszeitung meldde dat de politie een truck verhuld als ziekenwagen was ontdekt. Maar uit de persconferentie achteraf bleek dat daar niks van aan was.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, hield het op "ernstige aanwijzingen dat er een aanslag zou plaatsvinden", maar gaf toe dat er nog niks werd gevonden. Hij verklaarde wel dat hij persoonlijk de beslissing genomen had om de wedstrijd af te gelasten. "Na de aanslagen in Parijs is er altijd verhoogde waakzaamheid, het is de taak van de overheid en de veiligheidsdiensten om tips vervolgens correct te beoordelen. Bij elk geval van twijfel moet de veiligheid van de bevolking primeren", klonk het terwijl hij om begrip vroeg. De Maizière wou zijn bronnen niet in gevaar brengen, maar volgens de Duitse krant Bild kwam de tip van de Franse geheime diensten.

De wedstrijd zou bijgewoond worden door Angela Merkel en verschillende Nederlandse en Duitse ministers. Noch de Nederlandse spelers, noch de Duitse Mansschaft waren op het moment dat de HDI Arena ontruimd werd nog niet aanwezig in het stadion. Volgens informatie op de persconferentie werden de teams op tijd in veiligheid gebracht. Oranje vliegt dinsdagavond nog terug naar Nederland.

De minister zei te begrijpen dat er wellicht veel vragen zijn over de houding van Duitsland dinsdagavond, maar hij weigerde antwoorden te geven. "Nu antwoorden geven zou de bevolking alleen maar meer angst aanjagen, en het moeilijker maken om dergelijke beslissingen te nemen in de toekomst", klonk het. 

Corrigeer

MEER NIEUWS