“Syrisch paspoort van vluchteling is mogelijk manoeuvre van ISIS”

“Syrisch paspoort van vluchteling is mogelijk manoeuvre van ISIS”

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, heeft dinsdag gezegd dat hij over aanwijzingen beschikt dat het Syrische paspoort dat op de plaats van de aanslagen in Parijs werd gevonden een “manoeuvre” en een valse piste is gecreëerd door ISIS.

“Er zijn aanwijzingen dat het om een valse piste gaat, maar het is ook niet uit te sluiten dat het gaat om een terrorist die naar Europa, naar Frankrijk, gekomen is, waarschijnlijk via Duitsland”, aldus de Mazière dinsdag op een persconferentie.

Registratie weigeren

Een van die aanwijzingen is volgens hem dat de man die het paspoort bij zich had, zich heeft laten registreren in Griekenland, Servië en Kroatië, waar de grote meerderheid van de vluchtelingen elke vorm van registratie weigert voor ze in Duitsland aankomen.

Daarnaast is er het feit, aldus de Maizière, dat een ander paspoort met dezelfde naam (maar toebehorend aan een ander persoon) opdook in Servië. “We staan in contact met de Servische autoriteiten.”

“We moeten nu dus nagaan of het gaat om een vluchteling gestuurd door ISIS, of het een manoeuvre is van IS IS om de mensen ongerust te maken.” De Duitse minister van Justitie Heiko Maas had het eerder al gehad over een valse piste en een poging van ISIS om het migratiedebat te radicaliseren.

Het paspoort dat werd teruggevonden was dat van de 25-jarige Ahmad al Mohammad . Het werd gebruikt door een man die geregistreerd werd op het eiland Leros, op 3 oktober. Hij verliet Griekenland op een onbekende datum en werd geregistreerd in Kroatië enkele dagen later.

Corrigeer

MEER NIEUWS