Voormalig expeditieleider op de loop met apparatuur, noodvoertuigen, voedsel en 7.000 liter diesel

Alain Hubert plundert en saboteert Belgische poolbasis

De opzijgeschoven poolreiziger Alain Hubert heeft op Antarctica de Belgische poolbasis Prinses Elisabeth geplunderd, en ook materiaal gesaboteerd. Dat is te zien op bewakingsbeelden. Hij ging er met apparatuur, voedsel, diesel en enkele noodvoertuigen vandoor en liet een ware ravage achter. Justitie in ons land had hem nochtans uitdrukkelijk verboden nog een voet in de buurt van de Belgische poolbasis te zetten.

De ravage en plunderingen werden gisterochtend ontdekt, toen een voorhoede van Belgische militairen, technici en de nieuwe Italiaanse expeditieleider Chiara Montanari op de Prinses Elisabeth-basis arriveerden. Zij bereiden de komst van wetenschappers voor, die over enkele weken op de Zuidpool arriveren.

Die voorbereidingen worden echter een huzarenstuk, nu blijkt dat de opzijgeschoven Belgische expeditieleider Alain Hubert enkele dagen geleden de poolbasis binnengeraakte en er een hoop materiaal wegnam. Daar zijn ook beelden van, hoewel het team van Hubert bewakingscamera’s met papier afdekte en gemaakte opnames van bewakingscamera’s trachtte te wissen.

Dwangsom

Volgens het kabinet van staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs (N-VA) ging Hubert er met enkele voertuigen, apparatuur, 7.000 liter diesel, machineolie, voeding en communicatieapparatuur vandoor. Er is daarnaast ook elektronische apparatuur onklaar gemaakt, en Hubert en zijn bende – een tiental personen – lieten binnenin de basis een ravage achter, volgens het kabinet. Op de beelden – gemaakt door camera’s waarvan Hubert geen weet had – is te zien hoe hij zich nadien met het materiaal uit de voeten maakt.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees