De 18 maatregelen tegen terrorisme

De 18 maatregelen tegen terrorisme

Foto: BELGA

Premier Michel heeft in het parlement achttien concrete maatregelen aangekondigd die België neemt na de aanslagen in Parijs.

1. Het budget wordt opgetrokken met 200 miljoen euro voor 2016. Dat is bijkomend op de 200 miljoen euro uit 2015 en de reeds aangekondigde 100 miljoen euro voor Defensie en 40 miljoen euro die voor Staatsveiligheid is vrijgemaakt.

2. De politiecontroles aan de grenzen worden versterkt.

3. Er worden 520 militairen ingezet om de veiligheid op te drijven.

4. Het Wetboek van Strafvordering wordt herzien. De inlichtingendiensten zullen kunnen beschikken over nieuwe technologieën, onder andere stemherkenning. De telefoontap wordt uitgebreid, onder meer voor onderzoek naar wapenhandel.

5. De voorlopige hechtenis voor daden van terrorisme zal worden verlengd van 24 naar 72 uur. Daarvoor wordt de Grondwet herzien.

6. Een wetswijziging zal het mogelijk moeten maken om 24 uur op 24 huiszoekingen te doen voor terroristische misdrijven. Nu kan dat niet tussen 21 uur en 5 uur. 

7. Syriëstrijders zullen bij hun terugkeer naar België gevangen worden gezet.

8. Personen geregistreerd bij de dreigingsanalysediensten zullen een elektronische (enkel)band krijgen. Er wordt een 'procedure op tegenspraak ingesteld om het dragen van de elektronische band op te leggen'.

9. Registratie van passagiers. België wacht het Europese project niet af en gaat een systematische controle uitvoeren op de registratie van alle passagiers in vliegtuigen en hogesnelheidstreinen.

10. Uitsluiting van haatpredikers. Alle predikers worden gescreend en iedereen die haat predikt wordt onder huisarrest geplaats, van zijn vrijheid beroofd of uitgewezen.

11. Niet-erkende cultplaatsen (gebedshuizen, moskeeën, kerken,...) die het jihadisme verspreiden worden ontmanteld.

12. Anonieme prepaidkaarten mogen niet meer worden verkocht.

13. Er komt een actieplan Molenbeek, met een repressie- en preventieluik.

14. Kandidaten voor gevoelige jobs zullen strenger worden gescreend.

15. Het netwerk van camera's voor nummerplaatherkenning wordt uitgebreid.

16. Websites die haat prediken zullen worden afgesloten.

17. De wetten in verband met de noodtoestand worden geëvalueerd met het oog op een aanpassing. Er komt een mogelijkheid om tijdelijke en uitzonderlijke maatregelen te nemen die de veiligheid van het publiek moeten verzekeren.

18. Deelname aan de internationale strijd tegen IS. Ons land neemt deel aan de militaire campagne tegen IS. Zo begeleidt het fregat Leopold I het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle. En in een beurtrol met Nederland zullen Belgische vliegtuigen luchtaanvallen uitvoeren. 

Michel kreeg na zijn toespraak met de aankondiging van de maatregelen applaus op alle banken.

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees