Zo verstoppen tieners pikante foto's op hun smartphone

Zo verstoppen tieners pikante foto's op hun smartphone

Foto: ss

Op een middelbare school in de Amerikaanse staat Colorado veroorzaakte een sexting-schandaal begin novemer heel wat deining. Verschillende ouders konden amper geloven dat hun kinderen honderden naaktfoto's voor hen verborgen hadden gehouden. De tieners maakten daarvoor nochtans geen gebruik van illegale programma's of geheime netwerken, maar van apps die gewoon beschikbaar zijn in de App Store en op Google Play.

Het sexting-netwerk op de Cañon City High School in Colorado kwam aan het licht nadat een anonieme tipgever belde naar een hulplijn voor jongeren. Daar verwittigden ze prompt de politie. Al snel werd duidelijk dat meer dan honderd leerlingen, al dan niet onder dwang, pikante foto's met elkaar uitwisselden. Het onderzoek loopt nog, maar de school heeft intussen wel al een aantal studenten geschorst.

Volgens schooldirecteur George Welsh gebruikten de leerlingen zogenaamde 'photovaults' of 'spookapps' om hun activiteiten verborgen te houden. Die apps zijn vaak vermomd als rekenmachines of mediaspelers. Gebruikers kunnen er foto's, video's en berichten mee verbergen op hun smartphone, bijvoorbeeld achter een werkende rekenmachine. Pas na het ingeven van een door de gebruiker gekozen pincode, worden de achterligende bestanden zichtbaar.

"Dit soort apps is al meer dan vijf jaar in omloop", verklaarde Mike Harris, een onderzoeker gespecialiseerd in kindermisbruik, aan de Washington Post. "Veel tieners weten dat ze bestaan, of ze horen er over van vrienden. De meeste ouders proberen het smartphonegebruik van hun kinderen wel wat te controleren, maar het probleem is dat dit soort apps hen niet zal opvallen. De enige oplossing is om echt ouderlijk toezicht te gaan toepassen. Als je kind een app wil downloaden, moet je proberen achterhalen waarom hij of zij die nodig heeft."

Het Vlaamse kenniscentrum Mediawijs adviseert om bijzonder omzichtig om te springen met sexting en publiceerde een hele reeks tips voor ouders en jongeren. Bekijk ze hier.

Corrigeer