Tweede Belgische slachtoffer bij aanval op hotel in Mali

Er is een tweede landgenoot omgekomen bij de gijzeling in het hotel in Bamako. Dat bevestigt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Volgens hem waren er zes Belgen aanwezig in het hotel toen de aanvallers er binnenvielen. Van vier van hen was snel duidelijk dat ze in veiligheid waren. Het overlijden van een vijfde Belg werd vrijdag al bevestigd en nu blijkt dus dat er nog een tweede landgenoot om het leven kwam.

Gewapende mannen bestormden vrijdagochtend het Radisson Blu-hotel in de Malinese hoofdstad Bamako. Ze hielden er 170 mensen gegijzeld, onder wie zes Belgen en heel wat andere buitenlanders. Vier landgenoten bleven ongedeerd, van een vijfde Belg werd vrijdag al bevestigd dat hij onder de dodelijke slachtoffers was. Het lot van een zesde Belg was lange tijd onduidelijk.

Tot minister Reynders zaterdagvoormiddag bevestigde dat er een tweede landgenoot omgekomen is bij die aanval.

De islamistische groepering Al-Mourabitoun, gelieerd met Al-Qaeda, heeft de aanslag opgeëist. Bij een aanval van dezelfde groep op een Malinees restaurant in maart kwam ook een Belg om.

Allahu Akbar

De gijzeling begon vrijdagochtend om 7 uur. Zeker tien jihadi’s bestormden het hotel terwijl ze “Allahu Akbar” - God is groot in het Arabisch - riepen. Binnenin het hotel openden ze meteen het vuur, geweerschoten die tot ver buiten het hotel gehoord konden worden.

De aanvallers zouden het hotel binnengekomen zijn aan boord van een auto met een diplomatieke nummerplaat. Sekouba Bambino, een beroemde zanger uit Guinee die een van de bevrijde gegijzelden is, vertelt aan persbureau Reuters dat hij de aanvallers in de kamer naast hem in het Engels hoorde praten. "Ik hoorde ze in het Engels zeggen ‘Did you load it?’, ‘Let’s go’. Ik heb ze niet kunnen zien", aldus Bambino.

 

 

In de loop van de namiddag hadden veiligheidstroepen al heel wat gijzelaars bevrijd. “Onze speciale troepen hebben een dertigtal gijzelaars bevrijd en de anderen zijn alleen kunnen ontsnappen”, aldus kolonel Salif Traoré, minister van Veiligheid, aan AFP. De gijzelnemers hadden ook al verschillende gijzelaars zelf laten gaan als ze verzen uit de Koran konden citeren.

De veiligheidsdiensten controleerden verdieping per verdieping en kamer per kamer door het Radisson Blu-hotel, dat 190 kamers telt en vooral populair bij expats en diplomaten die in Mali werken.

Een aantal van de aanvallers zit nog steeds verscholen in het hotel.

 

 

Personeel Air France

Bij de gegijzelden bevonden zich onder meer Algerijnen, Fransen, Belgen en Amerikanen, maar ook zes personeelsleden van Turkish Airlines. Twaalf personeelsleden van Air France waren eveneens in het hotel aanwezig, laat de luchtvaartmaatschappij weten, maar zij zijn uit het hotel gehaald en zijn nu allemaal veilig.

 

 

Conferenties

Volgens de Nederlandse tv-zender NOS waren er op het moment van de aanval twee conferenties aan de gang in het hotel. Een was een vergadering van militairen. De andere was een conferentie over het gevaar van Islamitische Staat, daarbij zouden veel imams aanwezig zijn.

Nog aanslagen

In augustus werden in Mali ook al twee hotels aangevallen door moslimextremisten. De aanvallers hadden het toen gemunt op het dure Hotel Debo in Sévaré, op zo’n 600 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Bamako. Maar ze gingen door naar het naastgelegen Hotel Byblos nadat ze verwikkeld waren geraakt in een vuurgevecht met regeringsmilitairen. Daar gijzelden ze tientallen hotelgasten en personeelsleden. Er vielen minstens vijftien doden. Daarbij ook een VN-medewerker.

Bij de aanval op een restaurant in Bamako op 7 maart van dit jaar kwam ook een Belg om. Het ging om Ronny Piens uit de Oost-Vlaamse gemeente Brakel, een ex-paracommando die voor de veiligheidsdienst van de Europese delegatie werkte.

Het ging toen om de eerste dergelijke aanval in de Malinese hoofdstad.

Het noorden van Mali is in het voorjaar van 2012 in handen gevallen van jihadistische groeperingen die gelieerd zijn aan al-Qaeda. Op initiatief van Frankrijk werd begin 2013 een militaire operatie begonnen tegen die jihadisten. Die internationale militaire interventie loopt nog altijd, maar toch zijn er nog delen van het Malinese grondgebied die niet onder controle staan van de buitenlandse interventiemacht of het Malinese leger. Sinds begin dit jaar worden aanslagen gepleegd in het centrum van het land, en sinds juni ook in het zuiden.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees