CLUBNIEUWS. Sms'er was niet eerste valse Leekens, Mathijssen "veegt zijn kas" aan advies clubdokter

CLUBNIEUWS. Sms'er was niet eerste valse Leekens, Mathijssen "veegt zijn kas" aan advies clubdokter

Georges Leekens (de echte) Foto: Carlo Coppejans

De man die onlangs in naam van Georges Leekens sms’en stuurde naar Bob Peeters, was niet de eerste valse Leekens, zo blijkt. Bij Standard keert met Alexander Scholz een sleutelspeler terug, en Anderlecht hoopt met de Ghanees Adjei een nieuwe parel beet te hebben. Een forse lading clubnieuws!

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Sms’er was niet de  eerste valse Leekens

De man die onlangs in naam van Georges Leekens sms’en stuurde naar Bob Peeters, was niet de eerste valse Leekens. Drie jaar geleden diende de Lokeren-coach al eens een klacht in tegen onbekenden toen er een Twitter-account was opgericht onder zijn naam waarop constant kritiek werd gespuid op de nationale ploeg en Marc Wilmots, Leekens’ opvolger bij de Rode Duivels. De identiteitsvervalser werd toen niet ontmaskerd, maar de account stierf een stille dood na de klacht.

Aanvaller Jaja Coelho sukkelde een hele week met de kuit, maar geraakt speelklaar voor de topper tegen Anderlecht. Dessers (enkel) en Dujardin (quadriceps) sloten opnieuw aan bij de groep, maar zitten niet in de selectie. Ansah (knie) en Arthur (quadriceps) zijn nog steeds out. Voor de wedstrijd is er naast de extra maatregelen wegens het verhoogde dreigingsniveau ook een combiregeling van kracht.

Anderlecht zoekt met Adjei nieuwe Ghanese parel

De 17-jarige Ghanese rechtsback Emmanuel Sowah Adjei heeft wel degelijk getekend bij Anderlecht. Dat bevestigt Kurt Okraku, voorzitter van zijn Ghanese club Dreams FC. “Alles is getekend”, aldus de Afrikaanse preses. “Hij is een groot talent, dat zeker kan slagen in Europa. Hij is een technisch vaardige, offensieve rechtsback die snel is en nuttig bij stilstaande fases.”

Jeugdinternational Adjei trainde begin november zelfs al mee met de beloften en RSCA zoekt echt naar een nieuwe Ghanese parel. In het verleden hadden ze al Nii Lamptey en Yaw Preko, nu is er Frank Acheampong en in september tekende ook de 16-jarige Francis Amuzu voor drie jaar. Die offensieve middenvelder zit nu bij de U17.

Kersvers beloftencoach Nicolas Frutos zal Adjei dus richting A-ploeg moeten stuwen, want Besnik Hasi kent de speler niet echt. “Als Gillet niet vertrekt, hebben we genoeg rechtsachters”, aldus de coach. Vertrekt Gillet toch, dan wil Hasi liever een ervaren rechtsback.

Scholz eindelijk hersteld

Gekneusde voet. Het klinkt ­banaal, maar Standard-verdediger Alexander Scholz stond er vier maanden mee aan de kant. De volledige heenronde. Hij kreeg een trap op Kortrijk, in de eerste match van het seizoen. Zondag tegen Kortrijk, de eerste match van de terugronde, is hij eindelijk weer selecteerbaar.

Na die trap speelde Scholz nog twee matchen met pijnstillende injecties. Een heel slecht idee. Het zijne of dat van Standard? “Alex heeft voldoende persoonlijkheid om neen te zeggen als hij het niet had gewild”, aldus zijn ­manager Stijn Francis. “Maar hij heeft zijn lesje geleerd.” Er vormde zich vocht op het bot. Ontsteking. De 23-jarige Deen kon niet eens stappen zonder pijn.

Maar nu is Scholz weer fit. ­Mogelijk zit hij zondag al op de bank, ook al speelde hij nog niet met de beloften. “Iedereen van de groep kan aan de match beginnen”, aldus coach Yannick Ferrera. “Ook Enoh. Ook Scholz. Ze hebben allebei kwaliteiten die deze ploeg kan gebruiken. Enoh leiderschap op het middenveld, Scholz intelligentie en anticiperend vermogen.”

“Ik hoop dat hem nog wat ­beloftenmatchen zijn gegund”, aldus zijn manager. “Want ­fysiek heeft hij nog achterstand. En ik zou niet willen dat hij weer hervalt."

Standard ook op het matje voor match tegen Anderlecht

Standard heeft stilaan een abonnement op de Geschillencommissie. Vrijdag wordt het beroep behandeld dat de club aantekende in het dossier-Charleroi. Standard betwist de competentie van de commissie en het samenvoegen van twee zaken – de beledigende spreekkoren met Charleroi, c’est la ville de Marc Dutroux enerzijds en de vuurpijlen die leidden tot het stilleggen van de match  anderzijds – in één dossier.

Maar dinsdag moet Standard ook al voor de Geschillencommissie verschijnen wegens het gedrag van zijn supporters in de match tegen Anderlecht. Die wedstrijd dateert wel al van 8 november, zodat het niet duidelijk is of de reglementaire termijn voor een klacht niet verstreken is.

Nieuwe kans voor Kamara?

Bij KV Kortrijk lijkt Aboubakar Kamara een nieuwe kans te krijgen van Johan Walem. De Franse vleugelaanvaller kwam dit seizoen al geregeld in aanvaring met de Kortrijk-coach door een gebrek aan discipline. “Hij heeft enorm veel kwaliteiten, als hij dat zelf wil”, aldus Walem. “In die oefenwedstrijd tegen Deinze scoorde hij drie keer, dus dat wil toch wat zeggen. Hij moet een constante in zijn prestaties en discipline krijgen, en dan komt hij er wel. Deze week was hij heel goed op training.” Voorts kan Walem zondag tegen Standard op een volledig fitte kern rekenen. Boyer sukkelde eventjes met een oogontsteking, maar de wedstrijd tegen de Rouches komt niet in het gedrang.

Mathijssen: “Nood breekt wet”

Met vier nederlagen op rij, 377 minuten zonder goal en een gedeelde laatste plaats groeit de onrust bij OHL. Enkel een overtuigende prestatie voor de ogen van het thuispubliek – liefst gekoppeld aan een zege – kan de rust (voor even?) doen terugkeren aan ‘Den Dreef’. Mathijssen nam zijn joker Jovan Kostovski alvast sneller dan verwacht terug op in zijn kern. Dat Kostovski nu alweer zijn opwachting maakt in de selectie van OH Leuven is een verrassing.

De terugkeer van de Macedoniër was ten vroegste voorzien voor begin december in de degradatiekraker tegen Westerlo. “Maar nood breekt wet”, aldus Mathijssen. “Topfit is Jovan niet, maar hij is fit genoeg om hem te gebruiken op het moment dat ik dat nodig acht. Wat ik op training van hem zie, is voldoende om een kruisje achter zijn naam te zetten. Wat de dokter daarvan denkt? Daar veeg ik nu even mijn kas aan”, aldus Mathijssen met een boutade. “Neen, ik ga hem in dit geval niet om zijn raad vragen”, klonk het snel daarna al iets minder fors.

“Ik stel tegen Genk de sterkst mogelijke ploeg op, maar vooral de fitste”, aldus Mathijssen. “Dat houdt in dat ik Croizet, Regales en Reynaud, die alle drie met lichte letsels sukkelden, de laatste paar dagen al de bekerwedstrijd van woensdag en de competitiematch van volgende zaterdag liet voorbereiden. Ik wilde hen een zwaarder programma laten draaien. Daardoor zal ik hen topfit aan de start krijgen in de twee volgende partijen en hen laten roteren met spelers die gehavend uit de partij tegen Genk zouden kunnen komen.” OHL houdt zich vanavond strikt aan de veiligheidsvoorschriften, maar voegt er geen extra aandachtspunten aan toe.

Hamalainen out tot winterstop  na meniscusoperatie

Bij RC Genk onderging Brian Hamalainen, al enkele weken op de sukkel met de knie, een ingreep aan de meniscus. “Een loshangend stukje bleef voor irritatie zorgen en werd verwijderd”, legde trainer Peter Maes uit. Hij zal zijn linksachter pas begin 2016 kunnen recupereren. Beter nieuws was er van Gorius, die een infiltratie kreeg in de enkel en waarschijnlijk volgende week kan aanpikken bij de groep. De Camargo trainde na zijn spierblessure voor de tweede dag op rij voluit en zit in de kern. Mogelijk wordt hij als supersub achter de hand gehouden. Kebano (infectie) en Buffel (griep) zijn ook weer fit na ziekte, het is afwachten of Maes hen aan de aftrap brengt.

Milosevic en Moren weer in de kern

Bij Waasland-Beveren recupereert Stijn Vreven voor de clash met ex-ploeg STVV Moren en Deni MilosevicSousa (knie) is er na zijn operatie uiteraard niet bij. Hem wacht net als Ibou (knie) een maandenlange revalidatie. Moulin (quadriceps) geraakte niet tijdig fit en ook de Pauw ligt met hetzelfde probleem in de lappenmand.

Hendrickx aan de aftrap?

Door de blessures van Boli en Dompé zal Edmilson bij Sint-Truiden enige spits zijn. De verdediging blijft ongewijzigd. Vraag is hoe O’Loughlin zijn middenveld zal invullen. Schils is de vervanger van de geschorste Angban. Allicht komt Gaëtan Hendrickx, die erg sterk speelde in de oefenpartij tegen Lierse, voor het eerst dit seizoen aan de aftrap. Nieuwkomer Tchité zit op de bank.

Naessens vervangt geblesseerde Veselinovic

Bij KV Mechelen maakt Aleksandar Jankovic pas vandaag zijn selectie bekend voor de wedstrijd van morgen tegen Oostende. Er zeker niet bij is Veselinovic. De kuitblessure van de Serviër is nog niet voldoende genezen. Wellicht wordt Jens Naessens zijn vervanger in de spits. Colin Coosemans had deze week even last van de knie na een val maar trainde gisteren weer mee. De Petter viert zondag zijn 30ste verjaardag vanop de strafbank. Hij zit een schorsing van één speeldag uit. Vandaag om 14.30 uur wordt een laatste keer getraind. Supportersgroep 25/7 plant een sfeeractie, maar het is onduidelijk hoe lang zij de (normaal gezien gesloten) training kunnen bijwonen.

Lichte hamstringblessure voor Siani

Andile Jali trainde na zijn terugkeer uit Zuid-Afrika vrijdagochtend voluit mee bij KV Oostende. Na zijn interlands met Ivoorkust beperkte Gohi Bi Cyriac zich voormiddag tot verzorging en massage. Ook Sebastien Siani bleef binnen voor verzorging. Hij kampt met een lichte hamstringblessure. Capon, Antunes en Lukaku sloten nog steeds niet aan bij de groep.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.