Openbaar leven in Brussel valt stil

Brusselse burgemeester vraagt cafés en restaurants te sluiten

Brussel - De Brusselse overheden willen zoveel mogelijk grote bijeenkomsten vermijden nu het niveau van de terreurdreiging is verhoogd. Winkelcentra zijn gesloten, markten en sportwedstrijd afgelast, eigenaars van winkels gevraagd om hun zaak te sluiten en nu vraagt de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur ook aan alle cafés en restaurants om de deuren te sluiten om 18 uur.

Het ziet ernaar uit dat het openbaar leven in Brussel langzaam tot stilstand komt. Alle activiteiten in openbare gebouwen, winkelcentra, markten en competitiesporten in het Brusselse Gewest worden stilgelegd. Dat meldt de Brusselse minister-president Rudy Vervoort na een overleg met de Brusselse burgemeesters. 

Eerder hadden ook de burgemeesters van de stad Brussel en van Elsene, Yvan Mayeur en Willy Decourty, de sluiting aanbevolen van alle drukbezochte winkelcentra en de annulatie van grote evenementen in de Brusselse vijfhoek en binnen de zone inclusief Louizalaan, Naamsepoort en Elsensesteenweg. Ook handelaars werd aangeraden om hun winkels te sluiten.

Cafés en restaurants

Mayeur vraagt de uitbaters van cafés en restaurants ook om de deuren te sluiten om 18 uur. De aanbeveling geldt voor de etablissementen in de wijk Sint-Goriks, alsook die tussen de Beurs en de Plattesteen, aldus de woordvoerder van de burgemeester van Brussel.

De politie van Brussel ging zaterdagnamiddag op ronde in de wijken om de uitbaters van de betrokken horecagelegenheden op de hoogte te brengen van de aanbeveling om te sluiten.

Ook de burgemeester van Schaarbeek, Bernard Clerfayt, heeft de sluiting gevraagd van de handelszaken in de Brabantstraat zaterdag en zondag.

De maatregel komt er “rekening houdend met de verhoogde terreurdreiging en preciseringen op verschillende momenten de afgelopen dagen”, klinkt het.

Comeon: "Duidelijk plan in plaats van improvisatie"

Handelsfederatie Comeos wil structureel overleg met de federale overheid over de gevolgen van de terreurdreiging voor de handelszaken. Volgens topman Dominique Michel is er nood aan "een duidelijke, structurele oplossing, waarbij iedereen precies weet wat wordt verwacht wanneer het dreigingsniveau stijgt".

Omdat er nog geen plan is, moet er worden geïmproviseerd nu de terreurdreiging naar het hoogste niveau is getild in het Brussels Gewest. "We vliegen dus blind. Moeten we winkels sluiten, moeten we extra veiligheidspersoneel inzetten, wat mogen die mensen dan doen ..."

Haar vraag is volgens de federatie overigens niet nieuw: ze werd al gesteld in januari, na de aanslag bij Charlie Hebdo in Parijs. "Onze vraag is toen genoteerd - en blijkbaar vergeten, want tijdens een nieuw overleg vorige dinsdag hebben we ze opnieuw moeten stellen", aldus de handelsfederatie.

"We willen onze verantwoordelijkheid opnemen, we willen graag bijdragen tot verschillende preventiemaatregelen - maar dan moeten we eerst worden betrokken", besluit Dominique Michel.
 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S