Meer dan 30 ongevallen door gladde wegen

Gladheid veroorzaakte ongeval met twee vrachtwagens Foto: Stefaan Beel

We krijgen maandag een eerste “winterprik”. Vannacht werden al veel automobilisten verrast door het gladde wegdek. De ochtenspits verliep zonder problemen, maar voorzichtig rijden blijft de boodschap.

"Vooral in West-Vlaanderen en Antwerpen waren er vannacht veel ongevallen", zegt Hayo Beeckman van de VRT-verkeersredactie. Door ijzel was het erg glad. "Er waren meer dan dertig ongevallen. Vooral aan af- en opritten lieten veel bestuurders zich verrassen." Onder andere op de E34, de E17 richting Antwerpen ter hoogte van De Pinte de E313 aan oprit Antwerpen-Oosten was dit het geval.

Bij een crash tegen een boom in Gierle, deelgemeente van Lille, kwam een bestuurder maandagochtend om het leven. Bij een ongeval met twee vrachtwagens op de brug boven de E403 in Ardooie raakte één chauffer zwaargewond. Een van de vrachtwagens gleed weg op het gladde wegdek en greep de andere truck in de flank. Door takelwerken stond er lange tijd file in beide richtingen.

Chaos aan tunnel

Rond 1 uur vannacht was de chaos dan weer bijzonder groot aan de Kennedytunnel op de Antwerpse ring. Vier takeldiensten kwamen met zeven voertuigen ter plaatse nadat verschillende wagens na een schuifpartij tegen de vangrails waren geknald op de op- en afritten aan beide kanten van de tunnel. 

De ochtendspits kwam maandag iets vroeger op gang dan normaal, maar er stelden zich verder geen problemen. Dit meldt de woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum.

Echte winterprik

VAB spreekt pas van een echte winterprik vanaf het moment dat het aantal oproepen in de VAB-alarmcentrale stijgt met meer dan 50 procent. Vorig jaar was dat pas een eerste keer op 29 december, met een stijging van 107 procent (of meer dan dubbel zoveel oproepen dan op een normale dag) om 13 uur.

De meeste startproblemen doen zich voor na een weekend met lage temperaturen. Dit komt doordat de wagen dan vaak langere tijd heeft stilgestaan en omdat we dan ook vaak korte afstanden afleggen, waardoor de batterij eerder ontlaadt dan opgeladen wordt. Bovendien verwacht VAB maandag door de winterse neerslag niet alleen startproblemen, maar ook meer kleine ongevallen.

Rijstijl aanpassen

VAB waarschuwt voor gladde wegen, en vraagt automobilisten om hun rijstijl aan te passen, ook voor wie zijn of haar wagen met winterbanden uitrust. Uit onderzoek van VAB blijkt immers dat het effect van winterbanden vooral bij mannelijke bestuurders teniet wordt gedaan door risicocompensatie. “Doordat je een ‘veiliger’ gevoel hebt met winterbanden, ga je sneller rijden”, klinkt het.

VAB raadt onder meer aan om niet te remmen of gas te geven in een bocht, maar ervoor te zorgen dat de snelheid reeds voor de bocht al aangepast. Vooral in bochten, op op- en afritten en op bruggen kan het plaatselijk gevaarlijk glad zijn. 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees