Terreurdreiging aanvaard als overmacht, straks beslissing over veiligheidsniveau

OVERZICHT. Hier is er hinder door verhoogd veiligheidsniveau in Brussel

Brussel - Het veiligheidsniveau in het Brussels Gewest staat sinds dit weekend op vier, het hoogste niveau in het land. Om 15u30 maandagmiddag komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen om dat niveau te evalueren. Intussen laten de gevolgen zich vooral voelen op het openbaar vervoer. Ook scholen en crèches blijven dicht en er zijn heel wat minder pendelaars in de hoofdstad. Minister van Werk Kris Peeters heeft aangekondigd dat de terreurdreiging aanvaard is als overmacht.

Premier Charles Michel liet zondagavond weten dat de dreiging maandag nog steeds dezelfde zal zijn: er is een risico op een aanslag door meerdere personen op meerdere plaatsen. De doelwitten blijven dezelfde: winkelcentra en -straten, het openbaar vervoer en grote evenementen. De maatregelen blijven dan ook dezelfde: versterkte inzet van politie en militairen, de vermindering van grote evenementen met veel volk en extra aandacht voor het openbaar vervoer.

Het OCAD behoudt daarom het dreigingsniveau op vier voor Brussel en drie voor de rest van het land. In de loop van maandagnamiddag volgt een nieuwe analysevergadering van OCAD en een nieuwe bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad.

Minder openbaar vervoer

Alle metro- en premetrostations blijven maandag dicht. 'Er zijn zo'n zestigtal metrostations in Brussel, en elk metrostation heeft acht in- en uitgangen. Dat maakt ze te moeilijk om te beveiligen en dus een te groot veiligheidsrisico", aldus minister van Binnelandse Zaken Jan Jambon. 

Bovengronds rijden bussen en trams van de MIVB wel, maar aan een lagere frequentie. Verschillende buschauffeurs zijn maandag bovendien niet komen opdagen. Uiteindelijk zijn zes buslijnen geschrapt. Ook de lijnen waarop trams en bussen door tunnels moeten zijn geschrapt, maar hier worden pendelbussen ingelegd. Bekijk hier het overzicht.

Treinen naar Brussel blijven rijden en de grote Brusselse treinstations blijven bediend. "Een treinstation is gemakkelijker te controleren, daar is ook spoorwegpolitie", aldus Jambon. De NMBS houdt de kleine stations Brussel West, Brussel Schuman en Delta (in Oudergem) wel gesloten: geen enkele trein zal er stoppen.

Het busverkeer van De Lijn richting Brussel is maandagochtend verstoord, omdat “heel wat” buschauffeurs van De Lijn Vlaams-Brabant niet aan het werk gegaan zijn wegens het verhoogde dreigingsniveau in de hoofdstad. Daarnaast rijdt ook een reeks schoolbussen niet naar de hoofdstad omdat de scholen dicht blijven. Bekijk hier het overzicht.

Scholen en winkels sluiten

In Brussel zullen alle scholen, hogescholen en universiteiten maandag niet open gaan. Ook de crèches in Brussel zullen maandag dicht blijven, zegt Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) na overleg met de negentien Brusselse burgemeesters, in de zogenaamde gewestelijke veiligheidsraad.

Ook shoppingcentra, ontspanningsruimten, markten en sportvoorzieningen zullen gesloten zijn. “Het is de bedoeling om zoveel mogelijk veiligheidsmanschappen in te zetten op het terrein”, aldus Vervoort. Ook de Ikea-woonwarenhuizen in Anderlecht en Zaventem gaan maandag niet open. "Omdat de veiligheid van onze medewerkers en onze klanten de hoogste prioriteit heeft", zo luidt het persbericht. In de andere Belgische woonwarenhuizen neemt Ikea bijkomende veiligheidsmaatregelen.

De verhoogde terreurdreiging voor het Brussels gewest heeft ook gevolgen voor de werking van de Brusselse justitie. Zo zijn verschillende gerechtsgebouwen rond het Poelaertplein gesloten. Ook bij de Europese Commissie zijn de veiligheidsmaatregelen verscherpt, maar daar blijft het alarmniveau voorlopig op geel staan. 

Het universitaire ziekenhuis Saint-Luc in Sint-Lambrechts-Woluwe heeft beslist om uit voorzorg de voorziene consultaties maandag te schrappen. Ook de bezoeken aan patiënten worden door het hoge dreigingsniveau in het Brussels gewest beperkt. Wie geen dwingende reden heeft om bij een patiënt te gaan, "wordt uitgenodigd dat niet te doen". 

Horeca Brussel liet weten dat de café's en restaurants in de hoofdstad dit weekend naar schatting slechts de helft van hun omzet haalden, maar de belangenorganisatie brengt begrip op voor de maatregelen.

Gemeenten en bedrijven volgen voorbeeld

Naast Brussel zullen de maatregelen ook van kracht zijn in Vilvoorde. Dat heeft burgemeester Hans Bonte beslist. Ook daar blijven de scholen maandag dicht. Hetzelfde geldt voor de scholen van het gemeenschapsonderwijs in andere Dilbeek, Halle en Wemmel.

Hoewel de overheidsdiensten vandaag operationeel blijven en personeel verwachten, raden heel wat privébedrijven in de hoofdstad hun pesoneel aan om thuis te werken. Dit is ondermeer het geval bij de banken Belfius en Fortis. Heel wat pendelaars blijven maandag dan ook thuis. Als gevolg is het erg rustig in de grote Brusselse stations en op de snelwegen naar de hoofdstad.

Bij de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) stond een grote groep asielzoekers maandagochtend tevergeefs te wachten voor registratie. Het asielloket bleef immers dicht vanwege de terreurdreiging. 

"Moeilijk voor iedereen"

Het dreigingsniveau vier blijft in Brussel aan sinds zaterdag. "We zijn ons ervan bewust dat de situatie voor iedereen moeilijk is. We willen de veiligheidsdiensten en de mensen op het terrein bedanken", zei Michel. "We bedanken ook de bevolking voor de sereniteit", aldus de premier. Michel zei dat alles eraan gedaan wordt om zo snel mogelijk terug te kunnen keren naar een normaal leven. Volgens minister van Werk Kris Peeters kunnen bedrijven in het Brussels gewest alvast tijdelijke werkloosheid wegens overmacht inroepen. "In de huidige context wil ik de economische schade zoveel als mogelijk beperken en bedrijven in het Brussels gewest de optie van tijdelijke werkloosheid bieden", zegt minister Peeters.

Wie vragen heeft, kan nog terecht op het crisisnummer 1771. Dat nummer kreeg sinds zaterdag tot nu toe al meer dan 17.000 oproepen. Het nummer is in principe nog tot 20.00 uur maandag bereikbaar, maar dit uur kan verlaat worden als er nog veel oproepen binnenlopen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S