Hoogspanning in Brussel

16 mensen opgepakt, Abdeslam niet gevat, dreiging blijft

Brussel -

Bij verscheidene antiterreuracties in het Brussels Gewest, Charleroi en Luik zijn zondagavond bij 22 huiszoekingen 16 mensen opgepakt. De geviseerde Salah Abdeslam werd niet gevat en blijft op de vlucht, benadrukt parketwoordvoerder Eric Van der Sypt. “Het onderzoek wordt voortgezet.” De terreurdreiging in Brussel houdt dus aan.

Grote zenuwachtigheid zondagavond in Brussel. Net na de persconferentie van premier Michel, die nog eens benadrukte hoe groot de dreiging was en nog steeds is , begonnen de antiterreuracties. Eerst aan de Grote Markt en de buurt errond, waar onder meer de Zuidstraat, de Verversstraat, de Kolenmarkt en de Lombardstraat afgesloten werden en de omwonenden en de gasten van het Radisson Blu en Windsor-hotel de raad kregen om binnen te blijven en weg te blijven bij de ramen. Er werden ook spijkertapijten gelegd zodat auto’s geen doorgang konden forceren. Restaurants in de buurt werden gevraagd om te sluiten.

 

 

Tijdens de acties waren er geen noemenswaardige incidenten. “In Molenbeek raakte wel één man gewond die ingereden was op de politie en waarnaar twee schoten gelost werden. Hij werd even later gewond opgepakt.”

De geviseerde terrorist Salah Abdeslam slaagde erin om te vluchten en werd dus niet gearresteerd. “Het onderzoek wordt dan ook voortgezet”, benadrukt Van der Sypt.

In het belang van het onderzoek worden geen verdere details vrijgegeven. “Maar er werden geen vuurwapens aangetroffen”, aldus Van der Sypt.

Terreurdreiging blijft

Ondanks de 16 arrestaties van zondagavond blijft de terreurdreiging in het Brussels Gewest aanhouden. Het dreigingsniveau blijft dan ook op 4, het hoogst mogelijke. Daardoor blijven ook de maatregelen van kracht: versterkte inzet van politie en militairen, de vermindering van grote evenementen met veel volk en extra aandacht voor het openbaar vervoer.

Zondag werd ook beslist dat de metro’s maandag niet zullen rijden en dat de Brusselse scholen, hogescholen en universiteiten gesloten zullen blijven.

Crèches

Ook de crèches in Brussel zullen maandag dicht blijven, zegt Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) na overleg met de negentien Brusselse burgemeesters, in de zogenaamde gewestelijke veiligheidsraad.

Ook winkels, ontspanningsruimten, markten en sportvoorzieningen zullen gesloten zijn. “Het is de bedoeling om zoveel mogelijk veiligheidsmanschappen in te zetten op het terrein”, aldus Vervoort.

Andere gemeenten volgen voorbeeld

Naast Brussel zullen de maatregelen ook van kracht zijn in Vilvoorde. Dat heeft burgemeester Hans Bonte beslist. Ook daar blijven de scholen maandag dicht. Hetzelfde geldt voor onder meer Dilbeek.

In de loop van maandagnamiddag volgt een nieuwe analysevergadering van OCAD en een nieuwe bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad.

“Moeilijk voor iedereen”

“We zijn ons ervan bewust dat de situatie voor iedereen moeilijk is”, zegt Charles Michel .

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S