Jambon: “Salah krijgt hulp, anders kon hij geen week op de vlucht blijven"

Jambon: “Salah krijgt hulp, anders kon hij geen week op de vlucht blijven"
“Als iemand een week op de vlucht kan zijn, moeten we daaruit afleiden dat hij steun krijgt", dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op VTM. “Het werk is nog niet gedaan. De actie wordt voortgezet.”

In de speciale nieuwsuitzending van VTM Nieuws deze ochtend reageerde Jambon op het feit dat Salah Abdeslam nu al een week uit de greep van de politie kan blijven. “Als iemand een week op de vlucht kan zijn, moeten we daaruit afleiden dat hij steun krijgt. Maar ik geef geen details vrij over of dat verband heeft met de arrestaties van vannacht. Dat ligt allemaal erg gevoelig. Elke detail kan de zaak in het honderd doen lopen, dus ik ga geen verder commentaar geven.”

Salah Abdeslam is nog steeds op vrije voeten en wapens of explosieven zijn niet gevonden. “Het federaal parket heeft het onderzoek in handen, zij weten wat moet en kan gecommuniceerd worden”, aldus Jambon.

Volgens justitiespecialist Faroek Ozgunes van VTM wil ook ISIS mogelijk het vel van Salah omdat hij zijn opdracht niet heeft afgemaakt. "Ook ISIS wil Salah Abdeslam vatten"

Het enige wat Jambon wel wou zeggen, is dat de actie tegen terreur nog niet gedaan is na de invallen van zondagavond en -nacht . Toen werden op 22 plaatsen in Brussel en andere plaatsen in het land 16 verdachten opgepakt."Het werk is niet gedaan en we gaan door tot we heel de boel opgerold hebben”, zei Jambon stellig.

Dreiging

De minister wil ook geen verdere details geven over concrete dreiging, bijvoorbeeld tegen het politiecommissariaat in centrum Brussel. “Dat er dreiging is dat moge duidelijk zijn uit de analyse van het OCAD”, aldus Jambon. Maar details geeft hij dus niet. “Als je een verdediging opzet en je gaat zeggen: ‘daar en daar staan we’, dan is dat meestal nuttige info voor de aanvallers. Dus we gaan dat niet wereldkundig maken.”

Ook vindt Jambon het te vroeg om te concluderen dat de dreiging na de actie van zondag minder groot is. “Het is aan het OCAD om dat te doen. Zij zullen tegen de middag een nieuwe analyse maken, onder meer op basis van gegevens die ze nu krijgen van deze actie.”

“Leven gaat verder”

Intussen moet het gewone leven volgens Jambon zo goed mogelijk verder gaan. “Het leven gaat gewoon verder, zij het met heel veel veiligheidsmaatregelen: politie en militairen op straat. Dit vraagt veel van de maatschappij, maar we gaan door zolang dat nodig is.” Een aanslag zou immers “een nog veel grotere impact hebben op het leven van de mensen.”

Hoe lang dit vol te houden is? “Dit is vol te houden zolang we moeten. We zullen doorgaan zo lang als nodig”, aldus nog Jambon, die wel beseft dat dit “veel vraagt” van de maatschappij en van de overheid. “Hoe rapper we hieruit geraken, hoe beter. Maar de zaak moet wel opgelost worden.”

Jambon benadrukte nog dat mensen die terecht ongerust waren over iets verdachts, dat steeds moeten blijven melden. “Maar er zijn ook flauwe grappenmakers. En dit is echt niet de moment. De straffen voor valse meldingen zijn streng en we zullen ze toepassen. Flauwe grappenmakerij zal streng gestraft worden.”

Nog op VTM zei Jambon nog dat hij het “hartverwarmend” vond om te zien hoe (sociale) media zondagavond gehoor gaven aan de oproep van de politie op zo weinig mogelijk te berichten over de acties in de hoofdstad.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S