Food

"Walnoten dragen bij tot een gezonder dieet"

"Walnoten dragen bij tot een gezonder dieet"

Foto: Shutterstock

Er werd in de wetenschappelijke wereld en die van diëtisten al langer over gediscussieerd: zijn noten nu goed voor je of niet? Terwijl ze heel wat goede stoffen bevatten, bevatten ze aan de keerzijde van de medaille ook heel wat calorieën. Maar wat haalt nu de bovenhand, het goede of het slechte? Dat wou Dr. David Katz van de Amerikaanse universiteit Yale te weten komen.

Dr. David Katz en zijn team rekruteerden 112 proefkonijnen die het risico liepen diabetes te ontwikkelen (ze hadden onder andere overgewicht, een te hoge suikerspiegel en te hoge bloeddruk). Alle deelnemers moesten twaalf maanden lang de walnoten in hun dieet gebruiken, maar slechts de helft van hen kreeg advies over calorieën tellen om de extra inname van de noten te corrigeren.

Uiteindelijk bleek dat, of ze nu rekening hielden met de extra calorieën of niet, de kwaliteit van het dieet van alle deelnemers verbeterde. Opvallend was dat mensen die geen extra advies kregen zelf hun dieet gingen aanpassen aan de inname van de noten en bovendien gingen allen minder minder voedzame dingen eten zoals snacks en voorverpakte maaltijden.

"Er viel bij geen enkele groep een gewichtstoename op te merken. Dat wil zeggen dat ze dus iets goeds toevoegden aan hun dieet en er iets anders minder goed voor lieten vallen", zegt David Katz in Time Magazine. Een van de redenen voor de resultaten ligt in het feit dat noten voor een vol gevoel zorgen dankzij het vet en de vezels die ze bevatten.  

"Niet enkel calorieën tellen"
Er werd ook gekeken naar de gevolgen voor de gezondheid van de deelnemers en zowel de bloeddruk, suikerspiegel, cholesterol en het BMI waren bij niemand omhoog gegaan. Enkel de groep die advies kreeg, bleek een iets dunnere taille te hebben gekregen. Niet enkel calorieën tellen is dus belangrijk voor wie wil afvallen. "Advies over hoe je gewicht onder controle te houden, moet gebaseerd zijn op voedsel en moet mensen helpen begrijpen wanneer hun lichaam signalen stuurt dat het vol zit. Enkel een dagboek bijhouden en calorieën bijhouden zal niet evengoed werken."

Volgens Katz is hiermee bewezen dat noten in elk geval kunnen bijdragen tot een gezonder dieet en sowieso geen negatieve impact hebben op het lichaam. 

 

Corrigeer